Tusinder på Rådhuspladsen støtter Greta Thunbergs sag – og sender opsang til politikerne: »Jeg er fucking sur!«

Fredag demonstrerede tusindvis på gaderne i byer verden over. På Rådhuspladsen i København var kravene klare til de danske politikere: CO2-neutralitet i 2025 og stop for olieboringer.

Landet – og verden – over demonstreres der til fordel for en større indsats for at redde klimaet. Her fra Rådhuspladsen i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Ungdommen er både skuffet og vred. De ældre generationer har svigtet, de har ikke handlet i tide, og nu er verdens klima på vej ud af kontrol.

»Jeg er træt af at gå og være bange for fremtiden. Jeg er fucking sur!« lød det fra storscenen på Rådhuspladsen i København, hvor organisationen Børnemagt tidligt fredag eftermiddag overtog mikrofonen.

Foran hujede de flere tusinde – primært ganske unge – danske demonstranter ad budskabet.

Og de hujede i kor med ligesindede over hele den stadig varmere jordklode.

Det, der begyndte med en stille protest fra en pige med Aspergers syndrom, som nægtede at gå i skole, før politikerne tog klimakrisen alvorligt, kulminerede fredag med den formodentligt til dato største demonstration for klimaet nogensinde.

Paraplyorganisationen Fridays For Future havde fredag koordineret demonstrationer over hele verden, i byer fra København til Melbourne; fra Washington til Paris og Hamborg; fra Warszawa, Beirut og Stockholm til London, Dublin og Johannesburg til Wakiso-distriktet i Uganda.

Alene i Danmark havde Fridays For Future arrangeret demonstrationer i mindst elleve byer.

»Nogle siger, vi burde være i skole i stedet. Men hvorfor skal vi uddanne os til en fremtid, der snart ikke findes længere?« som Greta Thunberg, den svenske pige, der startede det hele, siger i et videoklip.

Blandt demonstranterne på Rådhuspladsen i København var også Mads og Marius, to 14-årige drenge fra 8. klasse på henholdsvis Det frie Gymnasium og Bordings Friskole.

De ville få fravær, hvis de ikke dukkede op, sagde de, men det var ikke derfor, de var kommet.

»Vi føler, at det her er vigtigt. Vi er nødt til at redde klimaet, og politikerne gør ikke nok,« sagde Marius.

»Vi er her for at gøre dem med magt opmærksomme på, at vi er ikke tilfredse med indsatsen,« tilføjede Mads.

14-årige Mads (th.) og Marius var med på Rådhuspladsen i København til demonstration for klimaet. De vil vise de danske politikere, at de ikke er tilfredse med indsatsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Musiker Asger Beck var også mødt op for klimaet. Før han gik på scenen på Rådhuspladsen, forklarede han, at, jo, det er fint, at politikerne på Christiansborg er begyndt at snakke om klimapolitik. Men de har ikke forstået alvoren:

»Vi står midt i en klimakrise. Vi står på afgrundens rand. Vi er ved at smadre vores børns fremtid. Det politiske mål burde være at blive CO2-neutral i 2025.«

Asger Beck vurderede, at godt 3.000-4.000 var mødt op fredag på Rådhuspladsen. Men der burde være flere, for alle har et ansvar, sagde han:

»Jeg føler ikke, at der er særlig meget håb – men det er ikke en undskyldning for ikke at gøre noget. Og det gør indtryk, når så mange demonstrerer verden over.«

Musikeren Asger Beck var med på Rådhuspladsen i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Ida Dalsgaard, 27, var enig.

»Vi to er her, fordi vi gerne vil kæmpe for, at Jorden får en fremtid,« sagde den specialestuderende, der stod sammen med 19-årige Maja Luka Krogstad i Extinction Rebelion-standen på Rådhuspladsen.

De to kvinder engagerede sig begge i foråret i klimakampen, som de seneste måneder har fået opbakning fra især jordklodens unge, efter det gik op for dem, »hvor lille sandsynligheden er for, at det lykkes at holde den globale opvarmning under de to grader«.

Deres krav til politikerne er enkelt:

»Stop olieboringer«.

Flere tusinde var mødt op på Rådhuspladsen i Københvan for at demonstrere for klimaet. Her er det Ida Dalsgaard (tv.) og Maja Luka Krogstad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

På Rådhuspladsen var der dog også ældre demonstranter. Og trods de ifølge langt størstedelen af verdens klimaforskere dystre udsigter var der også plads til jokes.

En talsmand fra Bedsteforældrenes Klimaaktion fortalte fra storscenen, at foreningen i næste uge vil lave en rollator-demonstration i hovedstaden.

Og budskaberne på de hjemmelavede skilte blev leveret med overskud – som sloganet:

»Få større nosser – bliv klimatosser«

Og det madpolitiske statement:

»Yes ve gan«.