Tusinder af syge må selv betale for lægehjælp i udlandet - DF vil give det gule sundhedskort comeback

Det blå EU-sygessikringskort skaber problemer for danske turister. På to år har 8.000 søgt om at få refunderet regninger, fordi de har betalt for behandling rundt om i Europa. Helt urimeligt, lyder det fra DF, der gerne ser, at det gule sundhedskort, som gav en bedre dækning, får comeback.

Det blå EU-sygessikringskort skaber problemer for danske turister. På to år har 8.000 søgt om at få refunderet regninger, de har måtte betale for behandling rundt om i Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindevis af danske turister, som rammes af akut sygdom under deres ferie i Europa, må selv have pungen op af lommen og betale nogle gange ret store beløb til hospitaler og lægeklinikker for at få hjælp, selvom deres medbragte blå EU-sygesikringsbevis i mange tilfælde egentlig skulle dække udgifterne ved behandlingen.

De seneste to år har ca. 8.000 danskere søgt om at få refunderet regninger, efter de er afkrævet betaling for behandling rundt omkring i Europa. Det er en stigning på flere hundrede procent i forhold til tiden før den 1. august 2014, hvor det blå EU-sygesikringskort, som led i en sparerunde under S-R-SF-regeringen og med afsæt i EU-regler, afløste rejsesygesikringen i det gule sundhedskort, der ydede en mere omfattende dækning, når danskere blev ramt af sygdom i udlandet.

En del har også fået penge retur. Alene i 2015 blev der udbetalt refusion i 1346 sager, hvor patienter fik dækket regninger på i gennemsnit 1360 kroner. Men der var også en sag, hvor en syg dansker blev afkrævet et beløb på 53.430 kr., som den pågældende efterfølgende fik refunderet af danske myndigheder.

Det fremgår af en ny rapport fra EU-kommissionen om brugen af det blå sygesikringskort samt oplysninger fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som håndterer refusionssager og krav om tilbagebetaling fra sygdomsramte danskere efter behandling i udlandet.

Oplysningerne kommer samtidig med, at mange danskere er på vej på vinterferie, og de mange sager får nu formanden for sundhedsudvalget Liselott Blixt (DF) til at kræve, at regeringen undersøger mulighederne for at komme ud af ordningen og få det gule kort tilbage, så man »kan sørge bedre for syge danskere i udlandet.«

»Det er urimeligt og bekymrende, at så mange bliver præsenteret for en regning, når de bliver syge. På den måde har danskerne fået en brugerbetaling, vi ikke havde tidligere, og som kan være en hård økonomisk belastning for mange,« siger hun.

Ifølge den nye EU-rapport var der i 2015 godt 15.000 danskere, som blev behandlet for sygdom i et andet EU-land, hvor der blev afregnet mellem de to landes myndigheder, uden at patienten behøvede at have pungen op ad lommen.

Men der var også 3.962 tilfælde, hvor danske patienter selv måtte betale og efterfølgende har krævet at få udgiften refunderet fra Styrelsen for Patientsikkerhed. De fleste refusionssager vedrører udgifter til behandling, som danskere har modtaget i Spanien, Tyskland, Frankrig og Østrig. De endelige tal for 2016 er endnu ikke klar, men ligger ligeledes på omkring 4.000 refusionssager.

»Der er ingen tvivl om, at det er blevet mere besværligt for en del rejsende danskere, hvis de skal have behandling, fordi de er blevet syge. Vi har ikke været vant til at skulle tænke på penge, når vi opsøger sundhedsvæsenet. Men det skal vi i nogle tilfælde nu efter Folketings-vedtagelsen,« siger konstitueret kontorchef i styrelsen Søren Enggaard Stidsen.

EU-rapporten konkluderer, at brugen af det blå sygesikringskort gennemgående fungerer, men fremhæver også, at der har vist sig at være problemer med brugen af det blå sygesikringskort på flere områder.

Nogle behandlingssteder i Europa afviser ganske enkelt at bruge kortet, fordi de mangler kendskab til procedurerne og reglerne for brugen af det. I mange tilfælde viser det sig også, at patienterne – måske uden at vide det - er blevet behandlet på privathospitaler uden aftale med de lokale myndigheder i de pågældende lande, hvor det blå kort ikke dækker.

Rapporten anbefaler derfor, at der skal være større fokus på at udbrede kendskabet til kortet på behandlingsstederne rundt omkring i Europa. Det skal også være nemmere for rejsende at orientere sig om, hvor de kan finde relevante behandlingssteder, hvor det blå kort dækker. Den information skal rejse- og hotelbranchen være med til at udbrede, lyder anbefalingen.

Socialdemokraterne vil have sundhedsministeren til at vurdere, om antallet refusionssager er højere end forventet, og om der eventuelt skal være en tydeligere kommunikation om, hvor EU-kortet gælder og mulighederne for at få regninger refunderet.

Men partiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), ser ingen grund til at koble det med overvejelser om at genindføre det gule sundhedskort.

»Selvfølgelig er det træls, at så mange skal have det bøvl med refusioner ind over et sygdomsforløb, men der er en instans, der tager sig af det og sørger for, at man får penge tilbage, hvis man har krav på det,« siger han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fremhæver, at det, før det blå sygesikringskort blev indført, var helt normalt at tegne en rejseforsikring og »det har man stadig mulighed for«.

»EU-rapporten konkluderer, at det blå sygesikringskort gennemgående fungerer godt, men der er desværre tilfælde, hvor der opkræves penge på et forkert grundlag. Hvis man har været ude for det, så kan Styrelsen for Patientsikkerhed heldigvis sikre, at man får pengene tilbage,« siger hun.