Tusinder af eksrygere er fortsat slaver af nikotin

Mange bliver ved med at bruge nikotinprodukter i årevis, selv om de er dyre og har bivirkninger, viser en ny undersøgelse.

En ny undersøgelse viser, at danskerne i stor stil bruger nikotinprodukter som en hjælp til at holde op med at ryge, men mange bliver ved med at bruge dem i længere tid end den anbefalede. Det skaber bekymring hos Kræftens Bekæmpelse. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Titusinder af danskere er fortsat afhængige af nikotin, selv om de forlængst har lagt cigaretterne på hylden.

De fortsætter nemlig med at bruge nikotin-produkter – tyggegummi, plastre, inhalatorer etc. – i årevis, selv om de kan have en række ubehagelige bivirkninger, og læger anbefaler højst at bruge dem i tre til seks måneder.

Det fremgår af en ny undersøgelse af danskernes rygevaner, som viser, at danskerne bruger nikotinprodukter i stor stil som en hjælp til at holde op med at ryge, og at der også er en stor del, som bliver ved med at bruge dem i længere tid end den anbefalede. Det skaber bekymring hos Kræftens Bekæmpelse.

»Det er et meget stort antal mennesker, som hver dag indtager en medicin, de i realiteten ikke behøver. Nikotin er et stærkt giftigt stof, og meget tyder på, at det ikke er spor godt at blive ved med at bruge det i længere tid. Derfor er det vigtigt, at vi går ud og oplyser om nikotin og afhængighed og hjælper dem, der gerne vil stoppe med at bruge det,« siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge den endnu ikke offentliggjorte undersøgelse af danskernes rygevaner i 2014, som TNS Gallup har foretaget for Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Danmarks Lungeforening og Hjerteforeningen, har 11 procent af danskerne på 15 år og derover brugt nikotinprodukter. 2,4 procent bruger dem aktuelt, og heraf har 74 procent brugt dem i mere end seks måneder – svarende til cirka 80.000 danskere.

Vanedannende stof

Eksperter advarer imidlertid mod en langvarig brug af nikotinprodukterne. De peger bl.a. på, at nikotin er et vanedannende og afhængighedsskabende stof, som nedsætter blodomløbet i kroppen og øger pulsen og blodtrykket. Det er giftigt i større doser og har bl.a. været brugt som insektgift. Noget tyder desuden på, at nikotin kan påvirke folks stemningsleje og humør negativt, oplyser Inge Haunstrup Clemmensen.

 

»Desuden er nikotinprodukterne hamrende dyre at bruge, og de snyder også folk for den frihedsfølelse, man ellers kan opleve, når man kvitter tobakken. Man skal jo stadig gå og huske på at få dem med, når man skal ud af døren og ud at rejse. Hvis man er afhængig af nikotin, er der også en større risiko for, at man falder tilbage og begynder at ryge igen,« siger hun.I en ny bog – »Niktonfri nu« – bruger lægen Joan Engelhardt udtrykket »nikotinister« om de personer, der bliver ved med at bruge nikotinpræparater i årevis. Hun brugte dem selv i 13 år efter sit rygestop og drager paralleller til den afhængighed, man ser hos f.eks. morfinister. Faktisk kan det være sværere at holde op med at bruge nikotinprodukterne end at stoppe med at ryge, vurderer hun.»Vi italesætter ikke nikotin som værende farligt, og derfor savner man også et incitament til at lade være med at bruge det. Hvorfor skulle man det; det går jo godt? Men det er altså et giftigt stof, som man indtager dag ud og dag ind – uden at den langsigtede effekt er undersøgt,« siger Joan Engelhardt.

Omgivelserne har imidlertid ikke samme fokus på et stykke tyggegummi, og dermed er der heller ikke samme pres for at holde op med at bruge det, som det er tilfældet med cigaretterne, der er mere synlige, og hvor alle godt er klar over, at de er sundhedsskadelige.

Afvænning er en ensom proces

Derfor kan det også være en lang, ensom proces at holde op med at bruge nikotin-produkter. Ifølge Joan Engelhardt er der en række råd, som er gode at gøre brug af. Det handler bl.a. om at skaffe sig viden om produkterne og hjælp og opbakning fra omgivelserne, når først beslutningen om at stoppe er truffet.

 

»Den er jo lidt i familie med en beslutning om, at man vil tabe sig ti kilo. Det er ikke noget, man bare lige gør. Man skal også erkende, at man er nikotinist og gøre sig overvejelser om, hvordan man rent praktisk vil gribe det an, og hvilke metoder man vil gøre brug af,« siger Joan Engelhardt.