Turist-direktør hemmeligholdt DR-millionlån

Wonderful Copenhagens direktør underskrev angiveligt lån for 32 millioner kroner fra DR til turistselskabets projektselskab uden at orientere bestyrelsen først.

ARKVIFOTO. Lars Bernhard Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Wonderful Copenhagens mangeårige direktør, Lars Bernhard Jørgensen, skrev kort tid inden Eurovision Song Contest 2014 under på to lån fra DR på i alt 32,1 millioner kroner til turistselskabets projektselskab uden at orientere Wonderful Copenhagens bestyrelse først.

Den eneste, der var orienteret ud over ledelsen i turistselskabet, var den nu tidligere bestyrelsesformand Michael Metz Mørch. Det skriver metroxpress, som har talt med flere bestyrelsesmedlemmer.

»Jeg kan godt bekræfte, at vi først blev orienteret om det efterfølgende,« siger regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden og medlem af Wonderful Copenhagens bestyrelse Per Roswall (V) til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er ellers normal praksis, når der bliver taget så store lån, at bestyrelsen får det at vide først, fortæller han:

»For dybest set er det jo Wonderful Copenhagen, der skal garantere for det,« siger Per Roswall.

De to lån på i alt godt 32 millioner kroner blev sågar taget, selv om bestyrelsen i Wonderful Copenhagen flere gange havde understreget over for Lars Bernhard Jørgensen og resten af ledelsen, at turistselskabets underskud ikke måtte vokse yderligere.

»Wonderful Copenhagens bidrag måtte ikke overstige 12 millioner kroner, og det havde ledelsen i hvert fald fået at vide,« siger Per Roswall.

Hvis Lars Bernhard Jørgensen har underskrevet lån for millioner fra DR uden at orientere Wonderful Copenhagens bestyrelse først, bør det så få konsekvenser for ham?

»Det er ikke til at vide. Det kan det jo få. Det må vi se,« siger Per Roswall.

Har du tiltro til Lars Bernhard Jørgensen?

»Det ved jeg ikke. Det har jeg egentlig ikke taget stilling til. Jeg tror da nok, at fyren er dygtig nok, men det er klart, at man også skal stå til ansvar for det, man laver,« siger Per Roswall.

De store budgetoverskridelser har medført, at den ansvarlige underdirektør i Projektselskabet ESC 2014, som Wonderful Copenhagen er en del af, Martin Bender, er blevet fyret, mens bestyrelsesformanden i Wonderful Copenhagen, Michael Metz Mørch, har trukket sig fra sin post.

Af et notat fra Rigsrevisionen fremgår det, at den samlede regning for at afholde Eurovision endte på 334 millioner kroner.

DR havde ansvaret for selve showet, mens Wonderful Copenhagen, Region Hovedstaden, Københavns Kommune og Refshaleøens Ejendomsselskab gennem Projektselskabet stod for blandt andet ombygningen af de store haller på Refshaleøen.

DR havde udgifter for 197 millioner kroner, hvilket er syv millioner kroner mere, end man havde budgetteret med, mens Projektselskabets samlede udgifter løb op i 137 millioner kroner - svimlende 102 millioner kroner mere end det, man havde budgetteret med.