Tunesere skal fortsat sidde fængslet

De to tunesere, som er udvist for mordplaner mod Jyllands-Postens tegner Kurt Westergaard, skal fortsat være frihedsberøvet, bestemte Københavns Byret tirsdag.

Forsvarsadvokat for den ene af de to tunesere, Frank Wenzel, udtalte sig i går foran Københavns byret. I dag kan han konstatere, at retten har godkendt den fortsatte varetægtsfængsling af de to udviste tunesere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PET og Rigspolitiet har sandsynliggjort, at de to udviste tunesere, der siden 13. februar har siddet varetægtsfængslet, planlagde et drab på Jyllands-Postens tegner Kurt Westergaard.

Sådan lyder vurderingen fra Københavns Byret, der tirsdag bestemte, at tuneserne fortsat skal være frihedsberøvet.

Dommer i Københavns Byret Marianne Madsen, siger i en pressemeddelelse, at betingelserne i udlændingeloven om frihedsberøvelsen er opfyldt.

- Den af Rigspolitichefen iværksatte frihedsberøvelse har været lovlig, og de pågældende skal fortsat være frihedsberøvet, siger hun.

Byrettens afgørelse kommer efter at PET mandag fremlagde nyt bevismateriale i sagen om de to administrativt udviste tunesere.

Her kom det frem, at den yngste tuneser skulle være set ved Kurt Westergaards bopæl af to omgange, og så tæt på huset, at han kunne følge husets beboere.

Desuden skulle de to tunesere have set selvmordsvideoer sammen, og den ene skulle have givet penge til den anden for at anskaffe en bil, så de kunne komme til og fra Westergaards bolig. Derudover skulle den ene have anskaffet en pistol.

Det er også efterretningstjenestens vurdering, at den ældste havde en ledende rolle i planlægningen, mens den yngste, der er veltrænet i kampsport, skulle udføre drabetuden brug af våben.

På den baggrund mener byretten, at fængslingen er lovligt og at oplysningerne »i fornødent omfang har sandsynliggjort, at de to tunesere var i færd med at forberede drab og dermed et terrorrelateret angreb på en af tegnerne af Muhammedtegningerne. Retten har derfor fundet, at de to tunesere er en fare for statens sikkerhed.«

Retten har dermed sagt god for, at de mistænkte tunesere forbliver varetægtsfængslet indtil 12. august.

Sagen om varetægtsfængslingen blev forleden vurderet af Højesteret, der sendte sagen tilbage til byretten, fordi den mente, at domstolsprøvelsen ikke havde været god nok.

Tuneserne blev ikke løsladt i den mellemliggende periode.