Tumult i Göteborg: »Ingen nazister i vores gader«

Svenske nazister i kamp med politi og moddemonstranter i forbindelse med bogmesse.

Lørdag var svensk politi mødt talstærkt op til Nordiska Motsåndsrörelsen (NMR) planlagte nynazistiske demonstration. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT

I forbindelse med Nordens største bogmesse, Bokmässan, i Göteborg, stødte omkring 500 tilhængere af den erklærede nazistiske bevægelse, Nordiska Motsåndsrörelsen (NMR), lørdag sammen med politiet.

NMR-tilhængere var mødtes et stykke udenfor Gøteborgs centrum for at begive sig mod Svenska Mässan, hvor bogmessen afholdes.

Bogmessen har tilladt det højreorienterede tidsskrift Nya Tider at deltage. Den beslutning protesterer over 200 forfattere og oversættere imod og har boykottet messen.

Konfrontationen startede, da demonstranterne forsøgte at trænge gennem politiets eskorter på vej langs den godkendte og fastlagte rute til bogmessen.

På et tidspunkt trængte tusindevis af moddemonstranter, der var samlet langs nazisternes rute, igennem politiets kæder og greb, ifølge Dagens Nyheter og flere andre svenske medier, også til vold, da de kastede kanonslag, sten og flasker med NMR-sympatisørerne.

Under kampene råbte moddemonstranterne, der angiveligt var venstreakrtivister, slagord som »ingen nazister i vores gader«.

NMR beskylder bl.a. svenske politikere og EU for at have åbnet Nordens grænser op »på en fuld skala for en aldrig tidligere set invasion«.

I følge Ekstra Bladet har man på politistationen i Göteborg forvandlet garagen til et midlertidigt arresthus med plads til hele 300 personer.

I følge Antifacistisk Aktion og revolutionære Antifacister er NMR Skandinaviens største og mest militante nazi-organisation.

»De er i de sidste par år blevet større og større, så det er vigtigt, at de møder modstand og ikke får en succesfuld march,« skriver de på Facebook.

Lederen af NMR, Simon Lindberg, blev pågrebet, og en poltitibetjent skulle være blevet lettere såret.

Nazi-tilhængerne blev på omringet af politiet, der var kampklædt og nogle ridende. Alligevel forsøgte de mange moddemonstranter at trænge igennem politiets kæder for at nå til NMR-deltagerne.

Da politiet er begyndte at køre deltagerne væk i busser, blev moddemonstranterne først begejstrede og råbte og jublede, men senere udviklede det sig til at også de kom i kamp med politiet.