Tuberkulose findes stadig i Danmark

Sidste blev knap 400 mennesker i Danmark ramt af tuberkulose. Tallet er igen faldende efter nogle års stigning, hvilket især tilskrives ændringer i indvandringen fra Afrika.

Røntgenbillede af et par lunger med sorte skygger efter tuberkulose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wikimedia Commons
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tuberkulose er ikke en sygdom, der kun rammer i mindre udviklede lande. Også danskere bliver ramt af den farlige infektionssygdom.

Men hvor tuberkulose er i voldsom vækst i en række lande verden over, så går tendensen den modsatte vej i Danmark. Fra at have toppet i 1990'erne på omkring 600 tilfælde er antallet af registrerede tuberkulostilfælde faldet til 377 i 2006.

Ifølge Niels Seersholm, overlæge ved lungemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital, så er der to forklaringer på, at der er færre tuberkuloseramte i Danmark.

»Vi er blevet bedre og gør en mere ihærdig indsats for at opspore og behandle sygdommen, og dernæst spiller det en væsentlig rolle, at indvandringen fra Afrika, især Somalia, er faldet,« siger han.

Netop indvandringen fra lande, hvor tuberkulose er meget udbredt, var den væsentligste årsag til, at antallet af tuberkulosetilfælde fordobledes i 1990'erne efter at have været på sit absolut laveste niveau i 1986.

Men også danskere rammes af infektionssygdommen, der primært opstår i lungerne. Sygdommen ses ofte hos personer, som er svækkede af for eksempel alkohol- eller narkotikamisbrug, manglende fødeindtagelse, kræft eller HIV-infektion.

Fokus på opsporing af smitte
Et af de effektive midler til bekæmpelse af tuberkulose har været et øget fokus på opsporing af smittede. Så snart en patient har fået konstateret tuberkulose bliver patientens omgangskreds, husstand og arbejdsplads opsøgt.

»Vi har fundet mange tilfælde ved den fremgangsmåde,« fortæller Niels Seersholm.

Den særligt farlige, multiresistente tuberkulose ses også mest hos indvandrere fra Afrika. Hvor en række udviklingslande mangler medicin til at behandle den multiresistente tuberkulose, så har Danmark adgang til anden medicin, men behandlingen er både svær og dyr.

Vaccinen der blev afskaffet
Frem til omkring 1980 gav man i Danmark den såkaldte Calmette-vaccination mod tuberkulose, men den blev afskaffet, fordi sygdommen var så sjælden, og fordi vaccinen kun giver moderat beskyttelse. Eksperterne strides stadig om vaccinens effekt. Statens Serum Institut arbejder i øjeblikket på at udvikle en ny og mere effektiv vaccine.

Man tilråder dog stadig vaccination af små børn, hvor en af forældrene har haft smitsom tuberkulose. Det samme gør sig gældende for unge, der drager til Afrika eller Asien for at arbejde i længere tid.

I Grønland vaccineres alle nyfødte børn, da der her stadig er stor spredt forekomst af tuberkulose. Forekomsten er omkring 10 gange så stor i Grønland som i Danmark.

Ifølge direktør i Lungeforeningen, Charlotte Fuglsang, er netop Grønland et stort fokusområde i arbejdet med at bekæmpe tuberkulose.

»Tuberkulose er ikke nogen stor sygdom i Danmark, men vi skal hele tiden være på vagt over for den. Men i Grønland døjer man meget med den. Vi har netop sat penge af til et projekt, der skal forbedre opsporingen af tuberkulose i Grønland,« fortæller hun.