Trusselsvurdering følger resten af Europa

Der er nye tegn på terrorplaner mod Danmark, lyder det fra PET, der i går bad politikredsene holde et særligt vågent øje. Ekspert vurderer, at bekymringen bygger på samme mønstre og trusler, som har vist sig i andre europæiske lande.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Islamistiske terrorister og udenlandske terrorgrupper langt fra landets grænser har ikke glemt Danmark.

PETs Center for Terroranalyse opdaterede i går vurderingen af terrortruslen mod Danmark, og i den forbindelse har PET bedt landets tolv politikredse om at »skærpe den politimæssige opmærksomhed« på terrortrusler - indtil videre frem til årets udgang.

»Der er fornyede indikationer på, at terrorgrupper i udlandet søger at sende terrorister til Danmark for at begå terrorangreb,« siger PET-chef Jakob Scharf, der dog understreger, at den generelle terrortrussel er »uændret«, men fortsat alvorlig. Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra PET-chefen, der dog siger til TV 2 News, at den løbende justering af trusselsvurderingen baserer sig både på sager, der kommer til offentlighedens kendskab, og dele af PETs arbejde, som ikke når offentligheden.

Terrorekspert Magnus Ranstorp fra det svenske forsvarsakademi vurderer, at der ligger konkrete oplysninger bag, at PET nu har præciseret terrortruslen og taget fat i politikredsene.

»Jeg tror ikke på, at det bare kan handle om, at trusselsniveauet er hævet i Tyskland osv., og det handler ikke kun om nogle af terrornetværkenes intentioner om at ramme Danmark, der må være nogle mere fysiske og konkrete tegn i øjeblikket,« siger terroreksperten.

Han trækker en linje fra PETs nyeste udmelding til det billede, der har tegnet sig i flere af vores europæiske nabolande i efteråret:

»Vi bliver nødt til at se det i samme kontekst som det, der sker andre steder i Europa. Der har været en lang række trusler og opgraderede trusselsniveauer, eksempelvis også i Sverige. Truslerne er ikke nødvendigvis direkte relaterede. Men truslerne kan stamme fra samme område, og her taler vi Pakistan,« siger han og peger på al-Qaeda og andre netværk som Lashkar-e-Taiba og Harakat-ul Jihad Islami, der begge var involveret i den såkaldte Headley-sag fra Chicago.

Også den danske terrorekspert Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier vurderer over for TV 2 News, at det er den »alvorlige sag« med David Headley, der har trukket spor fra Pakistan til både England og Sverige, der fortsat bekymrer PET.

Ifølge Magnus Ranstorp kan sammenhængen dog også gå på, at man i øjeblikket gruer for de samme mønstre flere steder i Europa. I Tyskland har myndighederne bl.a. registreret mange personer, der har været i træningslejre og nu vender tilbage. Og i den opdaterede vurdering fra Center for Terroranalyse fremgår det netop, at også folk fra Danmark er rejst ud i verden for at blive trænet.

»En del personer, som er bosiddende i Danmark, er rejst til konfliktzoner i primært Somalia og Pakistan med henblik på at modtage militant træning eller deltage i kamphandlinger. Det er muligt, at nogle af disse personer vil vende tilbage til Danmark og bruge deres færdigheder til at fortsætte med terrorrelaterede aktiviteter,« lyder det.

For første gang konkretiserer trusselsvurderingen nu, at tegningesagen ikke kun spiller ind som forklaring på hvorfor, terrorister vender blikket mod Danmark, men også er afgørende, når terrorister sætter sig fast på terrormål i Danmark.

»Der er en specifik terrortrussel mod personer og lokaliteter med tilknytning til tegningesagen ... Militante islamister i Danmark og udlandet vil også på længere sigt anse dem som legitime og attraktive angrebsmål,« lyder det.