Truslen fra cyberspionage er fortsat på højeste niveau

Cybertruslen mod særligt energi-, sundheds- og søfartssektoren er meget høj, lyder det i ny vurdering.

Center for Cybersikkerhed har mandag offentliggjort sin årlige trusselsvurdering. Truslen for cyberspionage og cyberkriminalitet i Danmark er fortsat meget høj, lyder det. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Truslen fra cyberspionage er fortsat meget høj.

Sådan lyder vurderingen fra Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste, der mandag er kommet med sin årlige trusselsvurdering.

»Cybertruslen er alvorlig eller meget høj. Vi kan ikke komme højere op på trusselsskalaen. Det betyder, at der er en række ondsindede hackere, som har viljen til at gøre det og er i stand til at gennemføre det,« siger Thomas Lund-Sørensen, chef for CFCS.

Det er særligt de dele af staten, der beskæftiger sig med udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik, som fremmede stater fortsat forsøger at udføre cyberspionage imod.

Desuden er truslen for cyberspionage meget høj i samfundsvigtige sektorer som energi, sundhed, og søfart. Der er ligeledes en trussel mod finans-, tele- og transportsektoren.

CFCS vurderer, at det er nogle få stater, som forsøger at udføre cyberspionage mod myndigheder og virksomheder i Danmark. Centret nævner, at særligt Rusland og Kina råder over avancerede cyberkapaciteter.

Det er ifølge CFCS desuden sandsynligt, at Iran og Nordkorea også anvender cyberkapaciteter mod mål verden over.

Centret advarer også imod, at truslen fra cyberkriminelle også er meget høj. Det handler eksempelvis om angreb gennem mails, hvor den angriberen kræver en løsesum for at låse data op.

Senest 17. juni skal der være folketingsvalg, men det snarlige valg er ikke udsat for en særlig stor trussel fra hackere, lyder vurderingen:

»I forhold til folketingsvalget og selve valghandlingen anser vi det danske system for at være relativt robust. Det er svært at forestille sig, at et digitalt hackerangreb vil kunne forstyrre valghandlingen på en alvorlig facon.«

»For så vidt angår kampagnerne i løbet af en valgkamp, er der stadig en risiko for, at fremmede stater kan gå ind og blande sig i det ved at lave fake news. Men på hackingsiden har vi ikke set væsentlige bevægelser i retning af gennemførelse af den slags angreb.«

/ritzau/