Trumps kommunikationschef træder tilbage, varsel om voldsom snefygning i Syddanmark, og så rasler Dennis Kristensen og co. med konfliktsablen

I aftes blev det meddelt, at præsident Trumps kommunikationschef Hope Hicks træder tilbage. Det sker, dagen efter at hun afgav vidneforklaring foran den komite under Kongressen, der i øjeblikket undersøger, om Rusland påvirkede det amerikanske præsidentvalg i 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Godmorgen og velkommen til endnu en råkold dag i Danmark. Lige nu er det seks graders frost i København, hvor disse linjer skrives, og resten af landet befinder sig også i dybfryseren. Så tag en varm kop kaffe, mens vi her tager dig igennem nattens og morgenens vigtigste nyheder.

Vi begynder i USA, hvor der igen skiftes ud på fremtrædende poster i Det Hvide Hus. I aftes blev det meddelt, at præsident Trumps kommunikationschef Hope Hicks træder tilbage. Det sker, dagen efter at hun afgav vidneforklaring foran den komite under Kongressen, der i øjeblikket undersøger, om Rusland påvirkede det amerikanske præsidentvalg i 2016. Ifølge nyhedsbureauet AP tilstod 29-årige Hope Hicks under sin forklaring, at hun er fremkommet med »hvide løgne« i præsidentens tjeneste og i sit arbejde som kommunikationschef. Hun fastholdt dog, at disse løgne ikke handlede om de ting, som Kongressens komite undersøger. Ifølge Det Hvide Hus træder Hope Hicks dog ikke tilbage som følge af sit vidneudsagn og erkendelsen af at have løjet.

Snefygning i Syddanmark

Og så retur til vejret. DMI advarer her til morgen om, at der dagen igennem er risiko for voldsom snefygning især i det sydlige Danmark. DMIs varsel gælder på Sjælland fra Stevns og sydover, mens det på Fyn gælder for Sydfyn og det Sydfynske Øhav samt i Syd- og Sønderjylland. I disse områder vil der komme snebyger, der kombineret med en heftig vind vil give snefygning.

»Når der er alvorlige problemer med snefygning, så siger vi, at vinden skal op på ti meter i sekundet. I den sydlige del af landet ligger den på mellem otte og 13 meter i sekundet i øjeblikket og faktisk hele dagen igennem,« siger vagthavende ved DMI Jesper Eriksen til Ritzau.

Snefygningen vil formentlig forsætte frem til i aften og bliver formentlig en udfordring for trafikken. Flere steder i landet er der faldet en del sne, bl.a. på Bornholm, hvor der ifølge DMI ligger op mod 40 centimer sne.

Temperaturen vil landet over forblive et godt stykke under frysepunktet, og kombineret med vinden vil det flere steder føles som temperaturer på ned mod 15 graders frost. Brrrr.

Første møde hos forligskvinden

Der er også udsigt til fortsat iskold luft mellem regeringen og de forhandlere, der i de seneste uger forgæves har forsøgt at nå til enighed om en ny overenskomst for landets 750.000 offentlig ansatte. Fristen for at indgå en aftale udløb i går, og her til morgen mødes forhandlere for de ansatte i hhv. kommuner, stat og regionerne med repræsentanter fra arbejdsgiversiden. Det foregår i forligsinstitutionen, hvor forligskvinden Mette Christensen skal søge at få parterne nærmere hinanden. Lykkedes det ikke, kan det ende i konflikt til april. Men allerede nu rasler flere af de store fagforbund med strejkesablen.

FOA's formand, Dennis Kristensen, meldte onsdag ud, at han er fuldt indstillet på en konflikt:

»Vi sender først strejkevarsel i næste uge. Dermed vil vores fælles udmelding for kommuner, regioner og statens område gå på, at en strejke kan træde i kraft 4. april, hvis ikke Forligsmanden udsætter den,« siger han til DR Nyheder.

For Grete Christensen grunder forberedelserne på en konflikt ikke kun i kroner og ører, men også i principper.

»De (DSR's medlemmer red.) er nået dertil, hvor de synes, at anerkendelsen fra arbejdsgiverne er stor nok. Derfor er det i orden, at vi sætter foden ned, og det er også i orden, at vi varsler strejke,« siger hun.