Trump og danske læger vil nedlægge forbud, men hvor farlige er e-cigaretterne egentlig? Få fem svar her

E-cigaretter fylder mere og mere både i det offentlige rum og i den politiske debat, men hvad er de for en størrelse, og er de farlige? Berlingske stiller spørgsmålene – og giver svarene.

Antallet af e-rygere stiger, men der kommer stadigt flere rapporter om mulige skadelige bivirkninger. Flere organisationer presser nu på for helt at forbyde dem.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Trump vil forbyde smagsstofferne i dem. Danske patientorganisationer, lungelæger og sundhedspolitikere vil helt forbyde dem. Og stadigt flere danskere bruger dem.

E-cigaretter fylder mere og mere både i det offentlige rum og i den politiske debat, men hvad er de for en størrelse, og er de farlige?

Hér er fem ting, du bør vide om e-cigaretter:

Hvad er e-cigaretter?

E-cigaretter eller elektroniske cigaretter kom ind på det danske marked i 2008 og er et produkt, der bruges til at inhalere den ærosol (bittesmå partikler), som dannes, når en væske, med eller uden nikotin, opvarmes.

De fleste væsker til e-cigaretter indeholder nikotin, men der er også mulighed for at få et hav af forskellig smagsvarianter fra kaffe over mentol til hvid lakrids, jordbær og vandmelon.

Hvor udbredte er de, og hvem bruger dem?

Brugen af e-cigaretter er stigende. I 2018 var det fem procent. af den danske befolkning (15+-årige), der brugte e-cigaretter dagligt, ugentligt eller sjældnere. Tre pct. brugte e-cigaretter dagligt.

De er især udbredt blandt de 21-25-årige. I denne gruppe er det knap ti pct. af drengene, der bruger e-cigaretter dagligt eller ugentligt.

Noget tyder også på, at stadigt flere helt unge har fået øjnene op for e-cigaretter.

7.609 elever fra 7. til 9. klasse på 53 skoler i København har medvirket i en rygevaneundersøgelse, og 45 procent svarede ja til, at de havde prøvet/brugt e-cigaretter, mens andelen, som har erfaringer med almindelige cigaretter, var 42 procent.

Dermed er e-cigaretter det produkt, flest elever har prøvet, mens vandpibe (34 procent) og snus med mere (24 procent) kommer ind på tredje- og fjerdepladsen.

Er de farlige?

Der er betydelig usikkerhed om de mulige helbredsmæssige konsekvenser af e-cigaretter både med og uden nikotin, særligt på langt sigt, fordi der endnu ikke findes langtidsstudier. Men svaret er sandsynligvis ja.

Der findes ingen danske tal for sygdomstilfælde og eventuelle dødsfald. Men i USA har der siden 28. juni i år været rapporteret over 450 tilfælde af lungesygdom samt fem dødsfald med mulig relation til brug af e-cigaretter.

De amerikanske lungelægers organisation fremhæver, at der er fundet kræftfremkaldende giftstoffer i nogle af de små partikler, og at der er »voksende evidens« for, at den nikotin, der inhaleres, skader lungevævet og formindsker kroppens modstandskraft mod infektioner.

Herhjemme har eksperter som Charlotta Pisinger fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse i Region Hovedstaden henvist til, at de allerfleste e-cigaretter indeholder nikotin, som er et »svært afhængighedsskabende stof«, ligesom der er »tiltagende viden« om, at den umodne hjerne ikke tåler nikotin, og at det øger risikoen for kognitive forstyrrelser, angst og adfærdsforstyrrelser som ADHD.

Er E-cigaretter mindre farlige end almindelige cigeretter?

Hér er svaret sandsynligvis også ja, for som Kræftens Bekæmpelse konstaterer, findes der »næppe noget lovligt forbrugerprodukt, som er lige så skadeligt som tobak, der slår hver anden ryger ihjel«.

I tobaksbranchen udfolder producenterne af e-cigaretterne også  store bestræbelser på at understrege, at e-cigaretter er mindre sundhedsskadelige end almindelige cigaretter, og at de dermed kan være velegnede som alternativ for folk, der ønsker at holde op med at ryge, hvilket har fået myndighederne i nogle lande, blandt andet England, til at anbefale dem som rygestopmidler

Det er dog ikke holdningen herhjemme, hvor Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at man bruger rådgivning og godkendt rygestopmedicin som nikotintyggegummi eller -plastre, hvis man ønsker at stoppe med at ryge.

Er passiv e-rygning farligt for omgivelserne?

Det frarådes at bruge e-cigaretter indendørs i andres nærhed. De amerikanske lungelæger fremhæver, at folk i ens omgivelser udsættes for de små partikler fra e-cigaretterne, og at de derfor kun bør anvendes udendørs, og hvor der ikke er andre mennesker.

Herhjemme fremhæver Kræftens Bekæmpelse, at e-cigaretter forurener luften og omgivelserne med partikler og kemiske stoffer, når de bliver røget indendørs. Hos personer, der har været udsat for andres e-rygning, har man målt nikotin i blod, spyt eller urin, påpeges det.