Trump har øget interessen for Rebildfesten

Der er »spænding i luften«, når Danmark og USA i dag fejrer deres venskab i Rebild Bakker. Hvordan vil hovedtalerne, Anders Fogh Rasmussen og Anders Samuelsen, omtale USA's nye præsident?

Rebildfesten kunne i 2012 fejre 100 års jubilæum. I år tropper der sandsynligvis ikke lige så mange op, men i følge Rebildselskabet har USAs præsident Donald Trump i år øget interessen for at fejre venskabet mellem Danmark og USA på USAs nationaldag 4. juli. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er spænding i luften om, hvad talerne vil sige.«

Sådan siger Lars Bisgaard, generalsekretær i den dansk-amerikanske venskabsforening Rebildselskabet, som hvert år på USA's nationaldag 4. juli står bag fejringen af relationen mellem danskere og amerikanere.
Ifølge Lars Bisgaard vil Anders Fogh Rasmussen og Anders Samuelsen sandsynligvis ikke kommentere på Trump og hans holdninger som sådan.

»Jeg forventer da kommentarer om det. Men talerne ved også hvor grænsen går. Det er jo ikke en politisk tale, de kommer og holder. De kommer og markere venskabet og sammenholdet. Men der sker som regel det, at talerne bliver grebet af stemningen og måske siger noget, der ikke står på papiret,« siger Lars Bisgaard.

Rebildselskabet har i mere end 100 år fejret båndene mellem de to lande for på den måde at markere, at over 300.000 – mere end en tiendedel af befolkningen - udvandrede til USA i årene 1850 til 1920.

Både Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Anders Samuelsen har offentligt været kritiske overfor USA's præsident Donald Trump og hans indvirkning på det internationale samarbejde.

»Men det påvirker ikke vores afvikling af Rebildfesten. Vi har ingen holdning til, hvem der sidder ovre i det hvide hus. Det er værdierne og venskabet, vi markerer og løfter op,« siger Lars Bisgaard. »Sammenholdet og venskabet er nok ikke truet som sådan, men samarbejdet, og hvordan det former sig fremover er måske mere udfordret.«

Hvad mener du med det?
»Ja, det er et godt spørgsmål. Det kommer an på, hvor meget Trump vil involvere sig. Anders Fogh vil jo gerne have ham til at være verdens politibetjent.«

Har tænker du om, at det land, Rebildsselskabet fejrer sit venskab med den 4. juli har ændret attitude på flere punkter?
»Vi vil ikke lade venskabet gå tabt eller lide under, at der måske er en præsident, der ikke har de samme holdninger som tidligere præsidenter. Både til Europa og til Danmark,« siger Lars Bisgaard.

»Som allierede, står vi tæt sammen. En eventuel test af vores venskab har vi ikke været udsat for endnu. Men hvis der for alvor bliver brug for en indsats et sted i verden, så vil det vise sig, hvordan tingene hænger sammen. Vi er jo en venskabsforening, så på det plan har vi ikke ændret holdning. Tværtimod. Der er jo behov for, at vi står endnu mere sammen end før. Hvis vi først begynder at have en holdning til de andre ting, så går det galt.«

Lars Bisgaard fortæller, at der i år har været en øget interesse for festen i de lyngbevoksede bakker i Nordjylland. P4 Syd- og Sønderjylland, der hidtil ikke har dækket Rebildfesten, har vist interesse, det samme har DR2.
»Det skyldes vel bare at Donald Trump er kommet med mere kontroversielle udtalelser, end Obama og tidligere præsidenter har gjort. Det er en svær balancegang. Alle vil gerne have os til at have en holdning og en kommentar. Men det har vi ikke. Det lader vi dem om, der har taleretten på talerstolen. Vi skaber bare en platform for at markere Danmarks venskab med USA, og så kan de sige det de har på hjerte. Vi faciliterer bare en mulighed for at sige noget.«