Trump hånet på københavnsk kvindemarch

Med hjælp fra primært amerikanske kvinder fik den danske søstersolidaritet fornyet energi ved Women’s March Copenhagen lørdag. Donald Trump fik svar på tiltale på bannere og skilte.

Women's March i hele verden - og i København Fra den Amerikanske Ambassade til Christiansborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

»Hej søster!« lød det fra en af de mange talere foran den amerikanske ambassade i København lørdag – med reference til nyligt afdøde Trilles berømte lp, der satte ord og musik på dansk søstersolidaritet i 1970erne.

Efter en lille kunstpause blev råbet efterfulgt af et »Hej bror«, for lørdagens march fra Dag Hammarskjölds Allé til Christiansborg var ikke kun for kvinder, selv om den hed Women’s March Copenhagen og var en ud af cirka 700 marcher over hele verdenen med flere end 2 millioner deltagere.

»Nationalistiske, racistiske og kvindehadske tendenser vokser over hele verden og truer de mest marginaliserede grupper i vores samfund herunder kvinder, farvede, immigranter, muslimer, LBGT-samfundet og mennesker med handicap«, kunne man læse på Facebook-eventet.

Talskvinde Lesley-Ann Brown formulerede det således over for Berlingske:

»Der er meget vold mod kvinder rundt om i verdenen, men marchen er for alle, der er usikre og bange for, hvad der sker i denne tid. Verden har brug for anstændighed. Og det handler ikke kun om Trump, selv om valget af ham er et godt eksempel på den drejning, verden har taget.«

Mange af de hjemmelavede bannere refererede da også til den nyindsatte amerikanske præsident. Især blev der svaret igen på Donald Trumps udtalelse om kvinder og om at »grab them by the pussy«. På et banner stod der »This pussy grabs back«, mens et andet lød »Få dine små hænder væk fra vores fundamentale rettigheder«. I en bod solgte man hjemmestrikkede lyserøde huer under navnet »pussy hats« – overskuddet gik til Planned Parenthood, en amerikansk fertilitetsorganisation, der er i fare for at miste sin statsstøtte.

Mange af deltagerne var amerikanske kvinder. En af dem, 38-årige Casey Larkin Blond, havde malet et kombineret freds- og kvindetegn, som hun havde sat fast på ryggen af sin jakke, mens hendes seks-årige datter bar et lille banner med teksten »Rainbows, unicorns, bridges. Not walls«.

»Jeg marcherer for mine medamerikanere i Washington, for mine søstre over hele verdenen og for, at vi forsøger at sætte det mest positive landskab op som overhovedet muligt for fremtidige generationer,« forklarede Casey Larkin Blond.

»Det er ikke så vigtigt, om man er mand eller kvinde i dag. Vi er alle mennesker,« mente 26-årige studerende Emil Mannow, der havde meldt sig som voluntør.

»Marchen giver mulighed for at rette en bred appel – der er så meget galt med den nye amerikanske administration, at man alligevel ikke kan samle det under en overskrift,« sagde han.

Og selv om tågen var tæt og kulden klam, var der fyldt med mennesker hele vejen ned langs ambassaden og også et godt stykke forbi den. Politiet var til stede med vogne og motorcykelbetjente, men forventede ingen problemer og ville blot hjælpe deltagerne gennem trafikken. Alt foregik da også fredeligt, da man efter en lille times taler begyndte at gå fra Østerbro ind mod byen.

»People united will never be divided,« lød et af de mange kampråb, da man lidt over kl. 15 passerede Strøget på deres vej mod Christiansborg.

womensmarch.com