Trump er overrasket over Bidens hidtil største beslutning: »Det er svært at vælge nogen, der er så respektløs«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark. Få overblikket her. Video: Sundhedsstyrelsen/Bo Amstrup/Mads Claus Rasumussen/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til nyhedsoverblikket på en dejlig onsdag morgen.

Nyhedsoverblikket vil også i dag være præget af coronapandemien, som natten til tirsdag rundede 20 mio. registrerede covid-19-smittede på verdensplan.

Vi begynder med dagens tal for coronavirussens hærgen herhjemme og internationalt – i overblikket skal vi også omkring (endnu) flere trængsler for bilister i København og ældreboliger i provinsen, der mangler en relativt vigtig ting: Ældre beboere.

Joe Biden har valgt sin »running mate«: Den californiske senator Kamala Harris. Hun vil, hvis hun bliver valgt, blive den første kvinde på posten som vicepræsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeff Kowalsky/Ritzau Scanpix.

Dagens tal

Bekræftede smittede i Danmark: 14.959
Indlagte: 20
Indlagte på intensiv: 2
Antal døde: 1
Bekræftede smittede på verdensplan: 20.223.306
Døde på verdensplan: 740.276

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Joe Biden har valgt Kamala Harris som »running mate«

Vi begynder undtagelsesvist i USA, hvor der nu blot er tre måneder til præsidentvalget og et opgør mellem den demokratiske kandidat, tidligere vicepræsident Joe Biden, og den siddende præsident, Donald Trump.

Sent i går dansk tid offentliggjorde Joe Biden langt om længe sin vicepræsidentkandidat, og det blev den 55-årige senator og advokat Kamala Harris.

Joe Biden har valgt sin vicepræsidentkandidat og »running mate«, bekræfter CNN og flere andre amerikanske journalister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Biden har længe sagt, at han ønskede en kvindelig »running mate«, og den californiske senator er derudover bemærkelsesværdig ved at være halvt sort – mere præcis jamaicansk – og halvt indisk. Hendes fornavn, der udtales »Comma-la«, er indisk og betyder »lotusblomst«.

Selv har Kamala Harris sagt, at hun sin mangfoldige herkomst til trods slet og ret føler sig »American«. Hun vil, hvis bliver valgt, blive den første kvinde og første sorte politiker på vicepræsidentposten i amerikansk historie.

Harris forsøgte selv at blive Demokraternes præsidentkandidat, men afsluttede sin kampagne i december 2019 med henvisning til manglende kampagnemidler.

Hun er i øvrigt ikke den første kvindelige vicepræsidentkandidat i USAs historie. Demokraten Geraldine Ferraro var på valg i 1984, men tabte. I 2008 blev Alaskas guvernør Sarah Palin og hendes præsidentkandidat, John McCain, vraget af vælgerne.

Biden og Harris spås betydeligt større chancer for succes. Du kan læse meget mere om Kamala Harris og om Joe Bidens valg af hende i form af en analyse her og et portræt her.

Hun er en sort kvinde, og det gør valget af hende historisk. Joe Biden har valgt sin vicepræsidentkandidat. Den californiske advokat og senator med indiske og jamaicanske rødder, Kamala Harris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeff Kowalsky/Ritzau Scanpix.

Trump er overrasket over Bidens bud på vicepræsident

Netop som Joe Biden havde annonceret Kamala Harris som sin vicepræsidentkandidat, delte Donald Trump en af de videoer på Twitter, der vil blive brugt under valgkampen mod de to.

»Slow Joe, phony Kamala, perfect together, wrong for America,« lyder det i videoen.

Senere på et pressemøde i Det Hvide Hus udtrykte Donald Trump overraskelse over Joe Bidens valg af Kamala Harris som vicepræsidentkandidat.

Han mener, at Harris har opført sig »meget, meget grimt« og respektløst over for blandt andre Biden under TV-debatter i forbindelse med Det Demokratiske Partis primærvalg.

»En af grundene til, at det overraskede mig, er, at hun sandsynligvis var mere ondskabsfuld end »Pocahontas« (Trumps øgenavn for senator Elizabeth Warren, red.) over for Biden.«

»Det er svært at vælge nogen, der er så respektløs,« sagde Trump på pressemødet.

Trump nævner desuden, at Harris klarede sig dårligt i de primærvalg, hun stillede op til, da hun var med i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

»Det var forventet, at hun ville klare sig godt. Men hun endte med at få omkring to procent af stemmerne og brugte en masse penge,« lød det fra Trump.

Læs mere om Trumps reaktion her.

Massiv coronatest-oprustning på hospitalerne

Det er næppe gået mange danskeres næse forbi, at der henover den seneste uge eller to er sket en opblussen i antallet af covid-19-tilfælde i Danmark.

Dette får nu regionerne til at forberede en massiv udbygning af kapaciteten til at analysere covid-19-prøver på hospitalerne, så man ikke ender med unødig ventetid og flaskehalse, hvis smitten brager løs hen over de kommende uger og måneder.

I Region Midtjylland, hvor Aarhus i øjeblikket er hårdt ramt af en opblomstring i smittespredningen, er politikerne på vej til at afsætte i alt 35 millioner kroner til nyt udstyr, flere medarbejdere og en udbygning af de fysiske rammer på Aarhus Universitetshospital.

Lignende projekter er efter alt at dømme på vej i de fire øvrige regioner.

»Vi var for dårligt forberedte, da det brød løs i foråret, hvor vi både manglede værnemidler og test- og analysekapacitet. Derfor skal vi være bedre rustede, når der kommer en anden bølge – eller en anden epidemi, så folk ikke skal vente dage og uger på at få et svar på, om deres test er positiv eller ej,« siger formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Henrik Gottlieb Hansen (S).

Den historie kan læses i Berlingske her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

København er meget langt fra målet om en CO2-neutral by i 2025. Teknik- og Miljøudvalget har netop vedtaget sidste klimaplan frem til skæringsdatoen og varsler nu betydelige tiltag mod bilismen i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

København er langt fra målet om CO2-neutralitet

Vi går videre til to andre emner, der optager danskerne: Miljøet og bilismen.

Berlingske kan i dag fortælle, at et enigt Teknik- og Miljøudvalg i Københavns Kommune i denne uge valgte at anbefale det såkaldte »Roadmap 2021-2025«, der er den sidste klimaplan frem mod 2025, hvor kommunen ønsker at være CO₂-neutral.

Denne sidste fireårige klimaplan, der skal realisere Københavns efterhånden verdenskendte målsætning om at blive CO₂-neutral, når dog langtfra i mål.

Og det kan koste københavnske bilister dyrt.

Miljøzoner med forbud mod traditionelle biler. Roadpricing. Flere ensrettede eller lukkede veje. Eller lavere hastighedsgrænser – alt sammen tiltag, kommunalpolitikerne har kig på for at komme nærmere målet.

»Det er på transportområdet, vi halter mest efter, og hvor vi skal tage nogle modige beslutninger,« siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (Enl.).

Den historie kan læses her i Berlingske.

Flere kommuner i landområderne har svært ved at få udlejet deres almene ældreboliger. Og det er et problem, for kommunerne hænger på huslejen, skriver Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Ældreboliger står tomme – men kommuner hænger på huslejen

Vi iler videre – faktisk ud på landet, hvor der er betydeligt længere mellem bilerne, men kortere mellem de tomme boliger.

I mange mindre bysamfund står almene ældreboliger tomme, men kommunerne hænger stadig på huslejen – en udgift, som kan løbe op i flere millioner kroner om året. Det skriver Jyllands-Posten.

Boligerne kan som regel ikke udlejes til andre aldersgrupper, og svaret er derfor ofte at rive boligerne ned. Men også det er besværligt og dyrt.

»Vi er kørt fuldstændig fast,« lyder det fra formanden for ældre- og sundhedsudvalget, Tom Larsen (V), i Lolland Kommune, som hvert år betaler næsten otte mio. kr. i husleje uden at få noget igen. I kommunen står 28 af 197 ældreboliger tomme.

Lolland Kommune er langtfra alene om problemet, og det er især landkommuner, som har svært ved at leje ældreboliger i de små byer ud.

I Jammerbugt Kommune i Nordjylland kalder borgmester Mogens Gade (V) problemet for »et efterslæb fra fortiden«.

»Problemet opstod for alvor, da vi stiftede storkommunen. Man byggede nogle boliger, som der reelt ikke var efterspørgsel på,« siger Mogens Gade til Jyllands-Posten.

Det sker i dag

  • Klokken 10: En række lovforslag med relation til coronakrisen behandles i Folketinget. Det gælder både aftalen om udbetaling af tre ugers indefrosne feriepenge samt forslaget om at give alle på offentlig forsørgelse 1.000 kroner.
  • Anklagemyndigheden hos Syd- og Sønderjyllands Politi indleder en sag mod en 35-årig mand fra Bramming. Manden er tiltalt for overgreb på 111 drenge i næsten hele landet over en periode fra 2016 til 2018.
  • Klokken 14: Partierne mødes til forhandling om fase 4 i genåbningen. Statens Serum Institut har allerede meldt ud, at man ser en »betydelig risiko« ved yderligere lempelser i eksempelvis nattelivet.