Tronfølgelov med i EU-valg

Når vi til juni næste år skal stemme til europaparlamentsvalget, kommer tronfølgeloven med på stemmeseddelen.

Vi skal stemme om, hvorvidt prins Christians førstefødte er sikret kronen uanset køn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketinget har forlængst besluttet, at det skal være slut med den kønsdiskrimination i tronfølgeloven, som ellers tilsiger, at hvis regentens førstefødte er en pige, så er det hendes eventuelle lillebror, der arver tronen.

Men nu skal danskerne, som det står i Grundloven, også godkende denne ændring af netop Grundloven ved en folkeafsteming.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger er det derfor, at velfærdsminister Karen Jespersen (V) netop har udsendt en ny bekendtgørelse om stemmesedler til brug for folkeafstemninger, som tillader, at der kan stemmes om flere ting på samme dag

"Dette kan f.eks. blive aktuelt, hvis der på samme dag skal stemmes om flere EU-forbehold. Velfærdsministeriet har derfor fundet det belejligt at ændre bekendtgørelsen, så den også tager højde for en situation som ovenfor beskrevet, hvis den på et tidspunkt måtte blive aktuel," skriver Karen Jespersen i et notat til Folketingets Udvalg til Valgs Prøvelse.

Men ifølge Berlingske Tidendes oplysninger er det altså tronfølgeloven og ikke - i første omgang i hvert fald - EU-forbeholdene, der skal på stemmeseddelen.