Troels Lund gik i detaljer med Thorning-sag

Berlingske kan i dag afsløre, hvor langt V-minister gik for at få vurderet Kinnocks skatteforhold.

Troels Lund Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) havde et langt bedre indblik i Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag, end det hidtil har været fremme.

Lund Poulsen benyttede bl.a. Thorning-Schmidts køb af en lejlighed på Amager i 2000 til at så tvivl om Skat Københavns frifindelse. Og ministeren mente at være så dybt inde i Kinnocks skattesag, at han udfordrede de øverste topchefer i Skatteministeriet, da han fik Kinnocks skatteafgørelse i hånden.

Det fremgår af dokumenter i skattesagen og bekræftes over for Berlingske af centrale kilder.

Ifølge skatteforvaltningsloven må ministeren ikke forsøge at påvirke konkrete skatteafgørelser.

Men på et møde i Skatteministeriet den 16. september 2010 spurgte Troels Lund Poulsen indgående til, om Helle Thornings køb af lejligheden kunne betyde, at ægteparret aldrig var sluppet ud af dansk skattepligt, og at der derfor var tale om en såkaldt fraflyttersag, så Skat Københavns frifindelse af Kinnock var forkert. Spørgsmålet affødte en længere e-mail-korrespondance mellem topcheferne i Skatteministeriet, som dagbladet Information offentliggjorde i sommer, og mundede ud i et juridisk notat til Troels Lund Poulsen. Notatet forklarer over fire sider, hvorfor ministerens præmisser er forkerte.

Tim Knudsen, professor i offentlig forvaltning ved Københavns Universitet, siger, at Troels Lund Poulsen har været »blind for, at det kan opfattes som et forsøg på at påvirke afgørelsen.« Også Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, vurderer, at han enten er »på den forkerte side eller så tæt på grænsen, som man kan være.«

Sten Bønsing, lektor i offentlig ret ved Aalborg Universitet, har netop vurderet, at departementschef Peter Loft og Troels Lund handlede korrekt ved at viderebringe et omstridt notat til Skat København. Bønsing understreger, at man fortsat ikke kan udlede en entydig konklusion i sagen, men siger nu:

»Det er klart, at disse oplysninger taler i en uheldig retning. Det er tæt på, at Troels Lund Poulsen argumenterer for en bestemt løsning.«