Trøjborg var vant til at cykle

Horsens’ borgmester blev ramt af et hjertetilfælde, da han var nået cirka halvvejs på en 60 kilometer lang rute under motionscykelløbet »Giro’en i Horsens«.

Søndag døde Jan Trøjborg under motionscykelløbet »Giro'en i Horsens«. Her ses han med Prins Charles, der lærer om innovativ teknologi under sit seneste besøg i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Horsens’ nu afdøde borgmester Jan Trøjborg var vant til at cykle. Det foregik både på hans racercykel på de østjyske landeveje og i motionscentret, hvor den 56-årige borgmester dyrkede spinning.

Hans sidste cykeltur begyndte søndag formiddag, da han sammen med et hold af kolleger fra Horsens Byråd og Kommunernes Landsforening skulle cykle en rute på 60 kilometer i forbindelse med det stort anlagte motionscykelløb »Giro’en i Horsens«. Her kunne man blandt andet også cykle den rute omkring Horsens, som de professionelle cykelryttere i morgen skal ud på, når 3. etape af de berømte cykelløb afvikles.

Ifølge Horsens Kommune var Trøjborg og hans hold nået til den lille by Klejs i Hedensted Kommune, der ligger cirka halvvejs på ruten, da Trøjborg blev dårlig. Han modtog førstehjælp på stedet og senere lægelig behandling. En helikopter fløj ham efterfølgende til Hjertemedicinsk Afdeling på Skejby Sygehus ved Aarhus, men hans liv stod ikke til at redde.

- Det er et helt meningsløst og ubærligt tab, at Jan Trøjborg er død. Vi har mistet en fantastisk dygtig og stærk borgmester, som elskede vores kommune, og som arbejdede utrolig hårdt for borgernes bedste, udtaler 2. viceborgmester i Horsens Peter Sørensen (S) tilføjer, at han personligt også har mistet en god ven.

Hernings borgmester Lars Krarup (V) har haft et tæt samarbejde med Jan Trøjborg op til denne weekend, hvor det store cykelløb, Giro d’ Italia, for første gang foregår i Danmark. Ifølge Lars Krarup vil dødsfaldet lægge en »voldsom dæmper på stemningen i morgen mandag i Horsens.«

- Jeg kender Jan som en dygtig politiker, en god borgmesterkollega og et meget handlekraftigt og engageret menneske, som jeg har haft et fremragende samarbejde med. Ikke mindst i relation til Giro’en, udtaler Lars Krarup i en pressemeddelelse. Jan Trøjborg blev valgt som borgmester i Horsens ved kommunalvalget i november 2005. I marts 2010 blev han desuden valgt som formand for Kommunernes Landsforening, KL.

Inden han valgte udelukkende at satse på den kommunale karriere, bestred Jan Trøjborg over en årrække adskillige ministerposter i skiftende regeringer, og samlet set har han været minister i ni år. Den første ministerpost fik han i 1993, da han blev industriminister i Poul Nyrup Rasmussens første regering. Hans sidste ministerpost var som forsvarsminister fra 2000 til 2001. Han forlod folketinget i 2005.

Jan Trøjborg efterlader sig fire børn foruden sin samlever Lone Blume.