Trøjborg - en socialdemokrat af hjertet

KL-formand Jan Trøjborg døde søndag under et motionscykelløb i Horsens. Han blev blot 56 år.

Foto: Martin Dam Kristensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap 25 år nåede den 56-årige socialdemokrat Jan Trøjborg at tjene sit parti som en af de længst siddende ministre, og som førstemand i Horsens og for de danske kommuner.

Jan Trøjborg var så stolt, da han tidligere på året fortalte om alt det, Horsens nu skulle igennem som den anden værtsby under det danske EU-formandskab, og hvor Trøjborg som byens borgmester havde sat sig i spidsen for et detaljeret bud, der gjorde, at byen løb med sejren. Giro d’Italia var et andet højdepunkt, han arbejdede ihærdigt på skulle omfatte Horsens, og hvor han havde set frem til, at etapen i dag skulle blive skudt i gang i Horsens.

Jan Trøjborg blev syg under et motionscykelløb i Horsens, som var arrangeret i forbindelse med netop Giro d’Italia. Han modtog hurtigt lægebehandling og blev fløjet med helikopter til Hjertemedicinsk Afdeling på Skejby Sygehus ved Aarhus, men hans liv stod ikke til at redde.

 - Jan var løsningernes mand. Han stod altid, hvor løsningen var. Han holdt aldrig på sit, men fandt i stedet løsningerne, og det har gjort ham så populær som politiker og menneske, siger S-gruppeformand Mogens Jensen.

Den glade, muntre og drengede Jan Trøjborg blev blot 56 år. Han var i mange år gift med Janne Lindgaard Trøjborg. Parret blev skilt i 2010, og siden dannede Trøjborg par med Lone Blume, og de to var et muntert par med stort overskud. Han efterlader sig fire børn fra to ægteskaber.

Som kun 31-årig kom Trøjborg i Folketinget. Han blev nær kollega med den yngre Frank Jensen, som også var nyvalgt i 1987, og hvor de to delte lejlighed i en årrække. Vandene skiltes først, da de valgte side i formandsopgøret mellem Poul Nyrup og Svend Auken. Den udpræget højrevendte Trøjborg satsede på Nyrup og blev naturligt industriminister efter Tamilsagen i 1993.

Trøjborg var den ny tids socialdemokratiske vandrepokal, sagde man drillende, da han indtog sin sjette post som forsvarsminister i Nyrups regeringer. Det siger noget om Trøjborgs driftsikkerhed, at statsministeren undervejs placerede ingeniøren Trøjborg, som også var uddannet murer, i trafik-, erhvervs-, forsknings- og ulandsministeriet.

Særligt på de indre linjer kunne Trøjborg høres. Således var han kendt som en reformorienteret, moderne politiker. Samme redelighed der kendetegnede ham som minister, hvor han stilfærdigt landede en række aftaler, gik igen i opposition. Karakteristisk nok var det Trøjborg, der fik Nyrup overbevist om, at S skulle støtte VKs kontroversielle universitetsreform.

Trøjborg var generalist, og i embedsværket huskes han som en nem minister med stor tillid til sit system, og derfor kunne han på kort tid ekspedere mange tunge sager, andre ville have brugt lang tid på. Men han var dog ikke bange for at sige fra, hvis det var fornødent.

Jan Trøjborg kunne givetvis have gået hele vejen til tops, da Mogens Lykketoft trak sig som S-formand i 2005, men i stedet var han afgørende aktør i kredsen, der fik Helle Thorning-Schmidt udpeget. Ved udsigten til års ørkenvandring i opposition slog Jan Trøjborg til, og blev borgmester i Horsens. Siden kom han igen, da han for to år siden blev KL-formand, og han satte gang i KLs modernisering, og alle regnede med at han nu skulle hjælpe med at italesætte behovet for en markant reformpolitik for at få Danmark ud af krisen.

Jan Trøjborg vil af politiske med- og modspillere blive savnet som en solid, rank, værdig repræsentant for sit land og sit parti, altid med et glimt i øjet og aldeles uhøjtidelig omkring sin person.