Trods trusler og bekymring: Ingen sikkerhed ved radioværts bogreception

Drabet på det tidligere bandemedlem Nedim Yasar sætter spørgsmåltstegn ved sikkerheden for tidligere kriminelle, mener justitsministeren. Ved Yasars bogreception var der hverken politi eller vagter.

Politiet var massivt tilstede dagen efter skyderiet på Hejrevej i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Er sikkerheden for tidligere bandemedlemmer, der forsøger at forlade den kriminelle løbebane og skabe sig et normalt liv, høj nok?

Dét spørgsmål rejser blandt andre justitsminister Søren Pape (K) efter drabet på forfatteren og radioværten Nedim Yasar ved en bogreception i det københavnske nordvestkvarter.

Under receptionen, der blev afholdt mandag aften i et lokale på Hejrevej, var der hverken politi eller vagter til stede. Det på trods af, at Nedim Yasar efter eget udsagn jævnligt oplevede trusler fra bandemiljøet. Så sent som sidste år blev han forsøgt overfaldet af en bevæbnet mand i sin egen lejlighed.

Også Nedim Yasars egen exit-koordinator, der rådgav ham på hans vej ud af bandemiljøet, var bekymret over trusler som følge af hans offentlige optræden, fremgår det af bogen 'Rødder - en gangsters udvej', som Nedim Yasar var medforfatter til. I forordet står:

»Hans exit-koordinator fra Ballerup Kommune var endnu mere forbeholden – blandt andet af hensyn til Nedims sikkerhed.«

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den pågældende exitkoordinator og kommunen.

Klar til stramninger

Efter bogreceptionen blev Nedim Yasar mandag omkring kl. 19.30 skudt to gange på klos hold. Tirsdag ved middagstid afgik han ved døden. Endnu er ingen anholdt i sagen.

På twitter skriver justitsminister Søren Pape, at drabet giver stof til eftertanke:

»Det siger sig selv, at denne frygtelige tragedie rejser spørgsmål ved, om vi som samfund har den rette beskyttelse af de mennesker, der ønsker at træde ud af skyggesiden og tilbage ind i samfundet.«

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, er klar til at skærpe sikkerheden for tidligere bandemedlemmer:

»Lad os se på, om sikkerheden kan skærpes. Hvad der kan gøres, skal gøres. For exitprogrammerne er helt essentielle i kampen mod bandekriminaliteten. Den bedste måde at vise Nedim respekt på og sende et klart signal til banderne vil være at tage Nedims pointer og råd og gøre dem til politik,« siger Bramsen, der flere gange mødte Yasar og diskuterede bandekriminalitet.

Ingen konkret trussel

Nedim Yasars bog 'Rødder' er skrevet sammen med journalisten Marie Louise Toksvig, hans medvært i radioprogrammet Politiradio på Radio24syv. Bogen udkommer på forlaget People’s Press, hvor forlagsdirektør Jakob Kvist bekræfter, at der ikke var politi eller vagter tilstede ved bogreceptionen.

Receptionen blev efter Nedim Yasars eget ønske afholdt hos på Hejrevej i Københavns nordvestkvarter hos Ungdommens Røde Kors, som Yasar udførte frivilligt arbejde for.

»Der var ingen sikkerhed omkring arrangementet, for der var ingen konkret trussel,« siger Jakob Kvist.

»Politiet havde ikke vurderet, at der var en trussel imod ham, og ifølge Nedim følte han sig heller ikke konkret truet. Han gik jo frit omkring og var ikke svær at opsøge. Han vidste godt, at nogle var sure på ham, men ikke, at de stadig ville ham til livs. Så efter min bedste overbevisning er det her ikke historien om et forudsigeligt mord. Det er en skræmmende optrapning, et clearingmord med dét formål at skræmme andre fra at gøre som Nedim.«

Om bekymringerne hos Yasars exitkoordinator siger Jakob Kvist:

»Jeg ved, at han og Marie Louise (Toksvig, red.) har diskuteret alle disse aspekter i gennem nøje, også med exitfolkene. Nedim havde en stærk vilje til at stå frem og fortælle sin historie. Det var en del af hans nye liv. Han levede risikabelt, og det har han altid gjort. Det har hele vejen igennem været en voksen mands modige beslutning at stå frem.«

Politiet: Ingen nye oplysninger om trusler

Det var ikke muligt her til aften at få en kommentar fra Københavns Politi. I en pressemeddelelse udsendt tidligere på dagen fremgår det, at Yasar bl.a. ikke havde medbragt den alarm, han havde fået udleveret, til receptionen:

»Den 31-årige er kendt af politiet som tidligere bandemedlem og har tidligere været del af et bandeexitprogram. I august 2017 rettede han henvendelse til det lokale politi og oplyste, at han havde været forsøgt overfaldet. Dette førte til, at han fik en alarmtelefon. Denne havde han ikke med i forbindelse med skudattentatet.«

»Han har ikke siden oplyst politiet om nye trusler. Københavns Politi er derfor særligt interesseret i at tale med personer, som har kendskab til nye trusler,« fremgår det af pressemeddelelsen.