Trods skyderi ved Mjølnerparken i nat: Pape mener, at bandekrigen er på retræte

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) mener, at bandekonflikten har kulmineret i København. Vi havde set flere skyderier og attentater, hvis det ikke var tilfældet, mener han. Alligevel kan ministeren endnu ikke færdes på Blågårds Plads på Indre Nørrebro uden ekstra sikkerhedsvagter. Torsdag skal det såkaldte opholdsforbud - endnu et tiltag i kampen mod banderne - i høring.

Torsdag sendes et lovforslag om at forbyde bandekriminelle retten til at opholde sig i hele kommuner, i høring i dag.Et forslag, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har store forhåbninger til.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den verserende bandekrig i Københavns nordvestkvarter og på Nørrebro har kulmineret og er nu på retræte.

Det mener landets justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

»Jeg vil vove den påstand, at eskaleringen er på tilbagetog, fordi banderne er så pressede, som de er i øjeblikket,« siger justitsministeren.

Meldingen kommer efter endnu et skyderi i den hårdt prægede bydel. Sent onsdag aften blev politiet kaldt ud i Mjølnerparken på Ydre Nørrebro, hvor man fandt et skudhul i en familiebil. Ingen er øjensynligt blevet ramt i forbindelse med skyderiet.

Torsdag meldte politiet desuden ud, at der også tirsdag aften blev skudt på Lundtoftegade på Nørrebro. En tilfældig lejlighedsejer fandt således et skudhul i sin balkon, og politiet har fundet kuglen i vedkommendes sofa inde i lejligheden.

Med de seneste episoder er antallet af banderelaterede skyderier i hovedstadsområdet oppe på 20 denne sommer. I weekenden blev to civile ramt, og det fik Københavns Politi til at opfordre unge mænd til at være ekstra opmærksomme, når de færdes på Nørrebros gader.

Adspurgt om, hvordan justitsministeren rent konkret ser, at bandekonflikten skulle være på retræte, svarer han:

»Man kan se, at de er mere nervøse. De er lidt bange for at gå bestemte steder, for politiet er over dem hele tiden. Der har været nogle meldinger om skud – noget har været fyrværkeri, noget har været noget andet – noget har måske været nogen, der har skudt op i luften for at vise, at de godt tør.«

»Jeg tror, vi havde set endnu flere attentat- og skudforsøg, hvis vi var på vej op (så bandekonfliktens eskalering ikke havde toppet, red.). Jeg tror, vi har toppet nu. Det håber jeg, at de seneste dage viser,« siger Søren Pape Poulsen med henvisning til, at der forud for skyderiet onsdag aften var flere dage uden skyderier i hovedstaden.

Berlingske møder denne dag justitsministeren på Dronning Louises Bro. En bro, der markerer overgangen fra Indre By og til Nørrebro.

Egentlig ville vi gerne have justitsministeren med ind på Blågårds Plads få hundrede meter fra vores mødested, men det er ikke muligt, da det vil kræve ekstra sikkerhedsvagter end de to, der i dagens anledning følger ministeren.

Du har brugt en ret hård retorik i din kritik af banderne, og lige nu kræver det ekstra sikkerhed, hvis du skal færdes på Blågårds Plads. Er du tryg ved at være på Nørrebro i øjeblikket?

»Det kommer an på, om du spørger mig som justitsminister eller borger, for vi er nødt til lige at skille tingene her.«

»Jeg kommer lige præcis de steder, jeg har lyst til i København og alle andre steder i Danmark. Og så er der nogen, der vurderer, om det kræver, at nogen er med mig. Jeg er justitsminister, og jeg er ansigtet på den her kamp.«

»Borgerne skal jo ikke være nervøse for at gå på Nørrebro, men det kan godt ske, at jeg lige nu – i kraft af mit job – skal have noget sikkerhed med.«

Søren Pape Poulsen måtte senest have sikkerhedsvagter med på Nørrebro i forbindelse med markeringen af tiårs dagen for nedrivningen af Ungdomshuset. Også dengang blev det skønnet nødvendigt.

Er der ikke noget galt, når landets justitsminister ikke kan færdes på en ellers åben plads i København uden sikkerhedsvagter?

»Jo, men der er noget galt, når vi har de her kriminelle mennesker. Jeg kommer lige præcis, hvor jeg vil i det her land – og så er der nogen, der vurderer, at det i en særlig situation kan ske, at nogen lige skal holde øje med mig. Men altså, det er jo virkeligheden.«

Er det ikke en falliterklæring for vores samfund, at du ikke kan færdes frit?

»Der er kriminalitet i ethvert samfund, og jeg føler, at jeg kan færdes frit. Så kan der være en situation lige nu, der gør, at der er nogen, der lige passer på mig.«

»Sådan er det, når man har det ansvar, hvor man går ud og kæmper mod de dybt kriminelle, så kan det være sådan. Men de fleste steder i landet, der går jeg jo bare stille og roligt frit omkring.«

Onsdag mødtes han med rigspolitichefen, repræsentanter fra Københavns Politi og forligsparterne bag bandepakke III, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti for at drøfte, hvilke yderligere tiltag der skal til for at komme bandekrigen til livs.

Med bandepakke III, der fik navnet »Bander bag tremmer« bliver fængselsstraffen for skyderier på åben gade forhøjet med 50 procent og for grov afpresning med en tredjedel. Samtidig bliver det lettere for myndigheder at lukke rockerborge, der sættes en stopper for prøveløsladelser, hvis den dømte ikke accepterer at indgå i et exitprogram, og minimumsstraffen for ulovlig besiddelse af våben blev lagt på to år. De fleste af bandepakkens værktøjer trådte i kraft 1. juli.

Det gælder dog ikke for et af de mest vidtgående forslag – et forslag om at forbyde bandekriminelle retten til at opholde sig i hele kommuner, der først sendes i høring i dag.

Med forslaget vil domstolene kunne forbyde personer, der er dømt for rocker- eller banderelateret kriminalitet at opholde sig i en eller flere kommuner i perioder på op til ti år. Et værktøj, som justitsministeren har store forhåbninger til.

»Det er en god idé, fordi det her kommer til  at splitte dem ad. Mange af de her typer, kan godt lide at manifestere sig i grupper og vise, at de har et kongerige og er ih og åh så hårde. Hvis de nu får at vide, at de får en dom på to-fire år og ikke må være i et givent område i en periode, fx to år - det kommer an på kriminalitetens omfang - så splitter du dem fra hinanden, og så bliver det meget sværere for dem at lave deres kriminalitet,« vurderer justitsministeren.

Siden bandepakkens vedtagelse har desuden man blandt andet tilføjet en mobil politistation, der køres ud i det ramte område i dag, og en hotline, som borgere kan ringe til, hvis de har informationer om bandekriminielle.

Igen fredag vil justitsministeren præsentere nye initiativer i forsøget på at stoppe bandekrigen. Præcis hvad de initiativer indebærer, vil han ikke løfte sløret for før på et pressemøde fredag eftermiddag.

Hvornår forventer du, at der er styr på den her bandekonflikts eskalering?

»Jeg håber, at vi snart kan sige, at vi har stoppet det her for denne gang. Men at påstå, at det ikke kan ske igen, og at vi skulle kunne give sådan nogle garantier, det findes ikke,« siger justitsministeren.