Trods overtrædelser på udrejsecenter: Stadig ingen i fodlænke

Hårdere straffe til personer på tålt ophold og kriminelle udvist ved dom er endnu ikke slået igennem.

Arkivfoto: Der er ingen beboere på Udrejsecenter Kærshovedgård, som bærer elektronisk fodlænke. Det er til trods for, at et flertal i folketinget indførte muligheden 1. marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Der er ingen beboere på Udrejsecenter Kærshovedgård, som bærer elektronisk fodlænke. Det er til trods for, at et flertal i folketinget indførte muligheden 1. marts.

Personer på tålt ophold og kriminelle udvist ved dom kan nu få op til halvandet års fængsel for overtrædelse af melde-, opholds- og den nye underretningspligt. Der er mulighed for delvis afsoning i fodlænke på Kærshovedgård ved Ikast.

Men selvom pligterne overtrædes hyppigt, er der stadig ingen i fodlænke på Kærshovedgård, fortæller senioranklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Severinsen til DR P4 Midt & Vest.

»Det skyldes, at de sager, vi har haft i retten, vedrører overtrædelser fra sidste år eller starten af i år, hvor de nye skærpede regler for straffe og afsoning i fodlænke endnu ikke er trådt i kraft,« siger Jens Severinsen.

Efter den gamle lovgivning har Midt- og Vestjyllands Politi ført 18 sager for overtrædelse af primært meldepligten. De fleste er endt med en advarsel eller en bøde på 1.000 eller 1.500 kroner.

Og beboere i fodlænker på Kærshovedgård har stadig lange udsigter:

»Der er begyndt at lande sager på anklagemyndighedens bord, hvor vi vurderer, at fodlænke kan komme på tale, men sagerne har ikke være prøvet i retten endnu,« siger Jens Severinsen til DR P4 Midt & Vest.

Han vurderer, at de nye sager tidligst kommer for retten til januar.

Det er Kriminalforsorgen, som vurderer, om den dømte er egnet til afsoning i fodlænke. I sidste ende skal den dømte selv give tilsagn.