Trods kontanthjælpsloft: Færre har problemer med at betale huslejen

Det var frygtet, at tusindvis af familier ville få svært ved at betale huslejen, da regeringens kontanthjælpsloft trådt i kraft. Men nye tal viser, at det ikke er tilfældet.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det var frygtet, at op mod 14.000 familier ville få svært ved at betale deres husleje, når blå bloks kontanthjælpsloft trådte i effekt 1. oktober sidste år. Men fire måneder senere viser tallene det modsatte. Det skriver DR, der har spurgt 17 af landets største udlejere til antallet af restancer.

De såkaldte restancer, som er rykkere, der bliver sendt ud, når en lejer ikke betaler sin husleje til tiden, er således faldet fra 7207 i januar sidste år til 6617 for den første måned af 2017. Det svarer til et dyk på lidt over otte procent.

Det var ellers ventet, at kontanthjælpsloftet, der sætter en øvre grænse for, hvor meget en person kan få i ydelse fra det offentlige, ville tvinge mange mennesker fra hus og hjem. Brancheorganisationen Boligselskabernes Landsforening advarede således sidste forår om, at op mod 14.000 familier ville få svært ved at betale husleje, når kontanthjælpsloftet blev indført. Derfor er foreningens formand, Palle Adamsen, også overrasket over tallene:

»Uomtvisteligt er folk jo blevet ramt af kontanthjælpsloftet, men jeg tror, at der er flere grunde til, at antallet af restancer alligevel er faldet,« siger Palle Adamsen til DR og forklarer yderligere, at han tror, mange selv har valgt at finde en billigere bolig, at flere boligselskaber har givet gældsrådgivning, og at kommunerne har hjulpet den enkelte borger mere end tidligere.

Til trods for, at færre er faldet bagud med huslejen i januar, skal man dog stadig være varsom med konklusionerne.

Det mener i hvert fald Thomas Holluf Nielsen, der er adm. direktør i Domea, én af de 17 udlejere der har bidraget med tal til DRs beregninger.

»Jeg tror, at vi som minimum skal igennem første kvartal. Det er glædeligt, at tallene lige nu ikke bekræfter det, som vi frygtede, men omvendt har jeg det også sådan, at det er for tidligt at konkludere noget som helst,« siger Thomas Holluf Nielsen og bakkes op af Enhedslistens boligordfører, Søren Egge Rasmussen:

»Jeg tror, at vi risikerer en ketchupeffekt senere, hvor folk begynder at gå fra hus og hjem. Indtægterne er simpelthen så lave, at det bliver svært at få det til at blive ved med at løbe rundt,« siger Enhedslistens boligordfører.

Men sådan tror Venstres Britt Bager ikke, at det kommer til at gå:

»Inden loftet blev indført, var der en masse, der advarede om, at vi allerede ville se udsættelser til oktober. Det har ikke holdt stik, så derfor må jeg bare sige, at jeg ikke kan se logikken i, at effekten først skal ses senere,« siger Britt Bager, der er boligordfører for Venstre.

Det har tidligere været fremme, at et boligselskab Sct. Jørgen i Viborg ville tilbyde en nedsat husleje i en kortere periode, hvis beboerne blev ramt af kontanthjælpsloftet, eller at de ville hjælpe med at finde en billigere bolig. Ifølge udlejningschef Søren Christiansen valgte boligselskabet at gøre sådan, fordi det er dyrere at udsætte folk fra deres hjem.