Trods forsinkelser: Alle kan være vaccineret til sommer

Sundhedsstyrelsen skubber nu datoen for, hvornår alle voksne kan ventes af være vaccinerede mod Covid-19, en uge. Årsagen er forsinkede vaccineleverancer.

 
Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: DR, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Trods forsinkelse med coronavacciner forventer Sundhedsstyrelsen fortsat, at alle voksne kan være vaccineret til sommer.

Tidsplanen er dog skubbet en uge, så alle nu forventes at være vaccineret i uge 26.

Det fremgår af Sundhedsstyrelsens opdaterede vaccinationskalender.

Tidligere var forventningen, at målet var nået i uge 25, der løber til og med 27. juni.

I den netop opdaterede kalender er der taget hensyn til, at selskabet BioNTech-Pfizer har erklæret, at de vil levere færre vacciner end aftalt.

Forsinkelsen, der blev meldt ud i sidste uge, betyder, at SSI må prioritere skarpere.

Genvaccination af borgere, som bor i plejebolig samt borgere over 65 år, som både modtager praktisk hjælp og personlig pleje, vil således blive prioriteret før det senest vaccinerede sygehuspersonale. Sygehuspersonalet må dermed forvente at få udskudt deres andet stik »et par uger«.

»Vi er klar over, at der er personale ude på vores sygehuse og på vores plejehjem, som hver dag går på arbejde, og dermed er udsat for en større risiko for smitte end de fleste andre. Derfor ligger de også højt på prioriteringslisten over, i hvilken rækkefølge vi skal vaccineres;« lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, der fortsætter:

»Men lige nu står vi desværre i en situation, hvor vi ikke har de vacciner, som vi var blevet lovet. Det betyder desværre, at sygehus- og plejepersonale må vente lidt længere«, siger Søren Brostrøm, i en pressemeddelelse.

Efter weekenden vil de første borgere i målgruppe 3, som er 85 år eller ældre, blive vaccineret, mens de øvrige grupper af ældre vil få tilbud om vaccination fra uge 7.

»Vores absolut primære fokus er, at få vaccineret vores ældre og øvrige mest sårbare. Og med det begrænsede antal vacciner, som vi råder over lige i øjeblikket, er der ikke plads til at påbegynde vaccination af andre grupper,« siger Søren Brostrøm.

Langt færre vacciner

I et notat fra Statens Serum Institut, Berlingske er i besiddelse af, sættes der tal på, hvor store forskelle der er på det hidtil forventede og det nu nedjusterede antal vacciner fra henholdsvis BioNTech-Pfizer og Moderna - de to firmaer, der foreløbigt har leveret til Danmark.

Hidtil har forventningen været, at BioNTech-Pfizer i perioden fra uge 2 til 8 kunne levere 484.380 doser. Men SSI's opdaterede oversigt, der er fra 26. januar, viser, at tallet nu er nedjusteret til 429.390 vacciner. Altså over 50.000 færre vacciner.

Også Modernas forventede leverancer må nedjusteres - dog kun en anelse - fra 75.000 til 74.400.

»De sidste uger har vist, at flere producenter har udfordringer med at levere de mængder vaccine som vi i EU og dermed i Danmark var stillet i udsigt. Der vil derfor også være en vis usikkerhed omkring de konkrete leveranceplaner, hvor der løbende kan ske ændringer«, siger SSI’s vicedirektør Ole Jensen i notatet, der er blevet rundsendt til Folketingets sundhedsordførere.

»EU og Danmark er i tæt kontakt med leverandørerne med henblik på at sikre størst mulige leverancer og stabile leveranceplaner,« fastslår han.

Ny vaccine på vej

Sundhedsstyrelsen kan nu samtidig melde ud, at man forventer at kunne tilbyde en tredje vaccine i programmet fra uge 6, nemlig vaccinen fra firmaet AstraZeneca. Firmaet har været voldsomt i vælten på det seneste - bl.a. på grund af heftig debat om vaccinens effektivitet samt selskabets udmelding om, at det ikke kan levere det lovede antal vacciner til EU.

Selskabet har anmodet om at få godkendt deres vaccine i det europæiske lægemiddelagentur EMA den 29. januar, og forventningen er, at vaccinen vil blive godkendt og altså blive leveret til Danmark kort tid efter.

Sundhedsstyrelsen understreger, at vaccinationskalenderen er en prognose, og at den dermed er behæftet med usikkerhed. Det drejer sig især om usikkerhed vedrørende størrelsen på kommende leverancer.

Berlingskes nyhedsvarsel

Et nyhedsvarsel dækker over en pludseligt opstået historie, hvor Berlingske ikke nødvendigvis har alle oplysninger med det samme. Vi opdaterer historien, så snart der er flere informationer. Derfor er det en god idé at vende tilbage til historien om kort tid.