Trods fokus på vaccinemodstand får stadig flere børn et stik

Tilslutningen til vaccinationsprogrammet for børn steg i 2016, viser rapport fra Sundhedsstyrelsen

Foto: FRED TANNEAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke vaccinemodstand, men glemsomhed, som er den største enkeltstående årsag til, at Danmark stadig ikke har en tilslutningsgrad til den såkaldte MFR-vaccine på de forjættede 95 procent, der forhindrer, at en mæslinge-epidemi kan bryde ud. Det siger afdelingslæge på Statens Serum Institut, Palle Valentiner-Branth med udgangspunkt i en årsrapport om tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet, som Sundhedsstyrelsen udgav denne uge:

”Når du ser på tilslutningen i Danmark til børnevaccinationsprogrammet, har vi stigende tendens gennem de sidste år, og det er glædeligt. Den vigtigste årsag til, at for mange børn stadig ikke vaccineres, er forglemmelse i en travl hverdag.”

Ifølge Palle Valentiner-Branth er der tre årsager til den stigende tilslutning, der alle minder forældrene om at få vaccineret deres børn. For det første begyndte Statens Serum Institut i maj 2014 at sende påmindelser til forældre, hvis børn ikke har fået de anbefalede vaccinationer. For det andet så en ny database (DDV – Det Danske Vaccinationsregister) dagens lys i 2013 og hjælper nu borgere og læger til overblik over det enkelte barns vacciner eller mangel på samme. For det tredje har mæslingeepidemier i Tyskland og Norditalien åbnet flere danskeres øjne for risikoen for sygdom.

Når tilslutningen daler fra første til anden vaccine, støtter det også antagelsen om, at forglemmelse er hovedårsag, siger han til Kristeligt Dagblad:

”Langt de fleste forældre har minimum 12 måneders barselsorlov og går derhjemme og har god tid og fokus på de tilbud, der gives til barnet. Men når barnet bliver ældre, og forældrene kommer ud på arbejdsmarkedet igen, kan det være svært at få tid til at få bestilt en tid til lægen og komme derhen.”

Rapporten viser, at tilslutningen steg til alle vacciner i børnevaccinationsprogrammet i 2016 i forhold til året før undtagen for HPV-vaccinen, der beskytter mod livmoderhalskræft. Tilslutningen til vaccination mod mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR-vaccinen) var i 2016 to-tre procentpoint højere end i 2015.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk