Tripledækkere, venstrehåndsburgere og fløjtende gulerødder - alle tiders aprilsnarre

Se det koncentrerede tilbageblik over, hvad medier 1. april har håbet læsere, lyttere og seere ville hoppe på. Konklusion: Vi er svært godtroende.

Aprilsnar - men ikke nogen dum idé - fra omkring 1913 leveret af den tyske avis Echo Continenta, der blev udgivet af Continental Gummiwerke Hannover AG. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aprilsnar er en del af det Dansk Folkemindesamling ville kalde "den immaterielle kulturarv". I modsætning til fysiske objekter som flinteøkser og bronzemønter indeholder denne del af vores kulturelle rygsæk alt det, vi mennesker foretager os.

Den 1. april er blevet dagen, hvor vi således forsøger at foretage os noget meget forudsigeligt, ved at finde på overraskende/uforudsigelige nyheder og historier. Succeskriteriet er ubestridt, at få vores medmennesker, læsere, seere og lyttere til at hoppe på historierne. Følgende er et udvalg af, hvad der har fået mennesker til at "hoppe på den" den 1. april i et givet år.

1. april 1915: Første Verdenskrig var i fuld gang. Men en fransk pilot ville tage gas på de tyske tropper. Piloten fløj over tyskernes linjer og smed, hvad der så ud til at være en kæmpe bombe. De tyske soldater flygtede til alle sider. Da de forsigtigt nærmede sig "bomben", viste den sig at være en stor fodbold, med en seddel på, hvor der stod: Aprilsnar!

1. april 2002 havde den britiske avis The Sun en annonce for supermarkedet Tesco. Supermarkedet kunne fortælle læserne nyheden om, at forskere havde genmodificeret gulerødder med små huller, så grøntsagen selv fløjtede, når den var kogt.

1. april 1994 skrev en journalist i PC Computing Magazine den foruroligende nyhed, at den amerikanske kongres havde vedtaget en lov, der gjorde det forbudt at bruge internettet i beruset tilstand og, for at det ikke skulle være slemt nok, også gjorde netsurferen kriminel, hvis vedkommende kommenterede eller blot skrev om seksuelle emner i cyber space. Loven havde ifølge bladet id-nummeret 040194 (04/01/94, red.), og man kunne få mere at vide hos en kontaktperson ved navn Lirpa Sloof (April Fools stavet bagfra).

1. april 1980: Big Ben bliver digital. Det var nyheden, der fik tusinder af mennesker, til at kontakte BBC efter nyheden om, at det berømte ur nu skulle digitaliseres. BBC i Japan kunne tilmed berige verden med oplysningen om, at de gamle visere på uret ville blive solgt til de fire første lyttere, der kontaktede stationen. 1. april 1965, skulle Politiken angiveligt have fortalt sine læsere, at Folketinget havde besluttet, at alle hunde skulle males/farves hvide for at højne trafiksikkerheden ved at gøre hundene mere synlige om natten.


1. april 1980 skrev magasinet Soldier, at pelsen på de tykke bjørneskindshuer på hovederne af Den Irske Garde, der står vagt ved Buckingham Palace, af uransagelige årsager bliver ved med at vokse. Det skyldes et hormon i hårsækkene, og de bør derfor trimmes jævnligt. Forskere var citeret for at se en positiv sideeffekt ved problemet, således, at hormonet måske ville kunne afhjælpe skaldethed. Artiklen blev bragt sammen med et foto af en soldat i sin kendte røde jakke siddende hos frisøren i færd med at få studset sin bjørneskindshue.

I dagene før 1. april 1997 kørte en nyhed rundt på det spæde internet med nyheden om, at internettet i 24 timer fra 31. marts til 2. april ville blive lukket ned globalt på grund af forårsrengøring. Dette skulle eftersigende være nødvendigt for at komme af med "digitalt vraggods" så som et stigende antal inaktive hjemmesider. Rengøringen ville blive gennemført af fire voldsomt kraftige japanske computere (Toshiba ML-2274) placeret forskellige steder i verden.

Nyheden kom angiveligt fra noget der hed the Interconnected Network Maintenance Staff, Main Branch, Massachusetts Institute of Technology. Aprilsnaren viste sig at være en ny udgave af en gammel vittighed fortalt om telefonsystemet, da det var nyt. Godtroende telefonabonnenter blev således bedt om, at telefon-systemet skulle renses 1. april. De blev stærkt opfordret til at placere plastposer over telefonrøret for at fange det støv, der ville blive blæst ud af telefonlinjerne under forårsrengøringen.

1. april 1962 havde svenskerne kun én tv-kanal. På den trådte stationens tv-tekniske ekspert Kjell Stensson frem og fortalte, hvordan man u havde fundet frem til, hvordan seerne kunne få farve-tv på en simpel måde. Farve-tv kom først til Sverige i 1970). Tusinder af seere hoppede på ekspertens forklaring og demonstration af, hvordan man skulle trække en nylonstrømpe over tv-skærmen. Det fortælles også, at man i Norge i samme periode også tog gas på tv-seere ved at fortælle dem, at de kunne frembringe farve på deres tv ved at slukke alle andre elektriske apparater i huset.

1. april 1998 kom Burger King deres 1,4 millioner daglige venstrehåndede kunder i møde. Burgerkæden lancerede venstrehåndsburgeren i en helsides annonce i avisen USA Today: The Lefthanded Whopper. Burgerkæden kunne fortælle, at alle ingredienser var blevet "drejet" 180 grader.

Vi slutter dette tilfældige, enøjede og af personlige humorsmag dikteret greb i www.museumofhoaxes.com's Top 100 over de bedste aprilsnar'er med - flyvende pingviner. BBC fortalte 1. april 2008, at man i forbindelse med optagelserne til programmet Miracles of Evolution havde fanget noget så sjældent som flyvende pingviner på kamera.

Man viste tilmed en video med de sensationelle fugle på hjemmesiden. Speakeren, det gamle Monty Python-medlem Terry Jones, kunne fortælle at pingvinerne havde forladt princippet med at klumpe sig sammen i den antarktiske vinterkulde til fordel for en flere tusind kilometer lang flyvetur til den sydamerikanske regnskov. Klippet, se ovenfor, siges at have været et af de mest sete på internettet i de dage. Snart efter viste BBC dog en anden video, der forklarede, hvordan man med hjælp af special effects havde lavet de flyvende pingviner.