Tretåede spætter set i Danmark

Indtil i år er der kun blevet set otte tretåede spætter i Danmark siden 1941. Nu er nummer ni og ti observeret i Nordjylland, og der er store chancer for, at der også er eksemplarer i det nordligste Sjælland.

Den tretåede spætte, her fotograferet i Sverige i 2005, er nu set flere steder i Danmark. Foto: Steffen Ortmann/Scanpix Fold sammen
Læs mere

For første gang i 20 år er der set tretåede spætter i Danmark. Den ene af dem blev oven i købet indfanget og ringmærket ved Skagen, mens den anden blev set og fotograferet i Tversted Plantage ved Hirtshals. De formodes at være trukket ned fra Sydnorge, hvor der er er observeret usædvanligt mange af den sjældne fugl i dette efterår.

»Disse observationer tyder på, at der er gode muligheder for at der er et tocifret antal rundt omkring i landet, og der vil især være pæne chancer i Tisvilde Hegn og Hornbæk Plantage, der kan have tiltrukket trækkende tretåede spætter fra Småland og det nordlige Skåne, hvor der også er ekstraordinært mange i år,« siger ornitologen og fuglebogsforfatteren Klaus Malling Olsen, Dansk Ornitologisk Forening.

Siden 1941 og indtil de to nye observationer er der kun set otte tretåede spætter i Danmark.

Den holder normalt til i det arktiske granskovsbælte, og når de i år kommer så langt syd på, skyldes det en usædvanlig stor ungeproduktion, samtidig med at det også er en fantastisk godt gnaverår. Rovfuglene har derfor skånet de tretåede spætter og kastet sig over gnaverne i stedet.

»Den tretåede spætte adskiller sig fra den almindelige flagspætte - foruden den manglende tå - ved at have en gul isse i stedet for en rød. Den har heller ikke den røde undergump, men er mere grovspættet på undersiden end flagspætten. Den er i øvrigt kendetegnet af sorte striber i hovedet og i stedet for de store hvide pletter på ryggen har den en hvid stribe mod sorte vinger. Den sætter sig spor i træerne i form af en masse huller, der ser ud som om de er stukket med en syl, rundt om stammen,« fortæller Klaus Malling Olsen, der meget gerne vil have indberettet observationer af den tretåede vintergæst.

»Allerhelst i form af foto, men også gerne som en minutiøs beskrivelse eller tegning, der sendes til dof@dof.dk,« slutter han.