Tre uger til juleaften: Sådan er chancerne for hvid jul

Sidste gang vi havde hvid jul i Danmark var i 2010. Her ses et billede fra strøget i København den 24. december 2010. (Foto: Brian Bergmann/Scanpix 2010) Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En landsdækkende hvid jul hører til sjældenhederne i Danmark. Alligevel er der mange, der hvert år håber på, at der falder sne juleaften. Men hvor stor er chancen egentligt i år?

Ifølge TV 2 vejrets årligt tilbagevendende hvidjulsbarometer, der hver dag i december vurderer, hvor stor sandsynligheden er for en landsdækkende hvid jul, skal sne-glade danskere ikke skrue forhåbningerne alt for højt op.

Lørdag 2. december viser barometeret, at der er sølle otte procent chance for hvid jul.

Dog er det, som det altid er med vejret, svært at sige noget med sikkerhed så tidligt på måneden.

'De første dage af december er det svært at sige noget konkret om julevejret, og barometeret bliver derfor justeret med baggrund i statistisk materiale, langtidsprognoser, tendenser og måske en enkelt vejrvarsel,' forklarer Anders Brandt, der er meteorolog på TV 2, til TV 2.

Hos DMI understreger man, at det er meget svært at sige noget konkret om julevejret så lang tid i forvejen. Alligevel udelukker de ikke chancen for, at der kan falde sne i løbet af december.

»Kigger man på prognoserne lige nu, ser det ikke lovende ud i forhold til sne i Danmark,« siger Dan Nisvall, der er vagtchef ved DMI, men tilføjer:

»Kulden er ikke dog langt væk, og der skal ikke ske store forandringer i prognoserne, før det ændrer sig, men foreløbigt ser det ud til, at det milde vejr kommer til at dominere.«

Dan Nisvall understreger dog, at risiko for sne nogle steder i Danmark langt fra er det samme som en hvid jul.

Før man kan kalde det hvid jul, skal der den 24. december ud på eftermiddagen ligge 0,5 centimeter sne i mindst 90 procent af landet.

I Danmark har vi siden 1990 i gennemsnit haft hvid jul cirka hvert 13. år - sidste gang var i 2010.