Tre ud af fire rygere ønsker at stoppe

75 procent af de daglige rygere vil gerne af med afhængigheden. Men langt de fleste får ikke råd om rygestop, når de er hos lægen, viser ny rapport. Det skal være relevant, hvis snakken skal tages, lyder det fra de praktiserende læger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over en million danskere ryger. Men faktisk vil hele tre ud af fire nikotinafhængige danskere gerne stoppe med at ryge. Det kan de dog få svært ved, for en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at det kun er hver tredje ryger, der bliver rådgivet om rygestop, når han eller hun besøger egen læge.

»Det er dybt problematisk, hvis rygerne ikke bliver spurgt, når så mange ønsker at stoppe - og også ønsker råd og vejledning. Derfor er det helt afgørende, at lægerne altid nævner det og opfordrer til et rygestop,« siger Mette Gry Münchow, der er projektleder i Lungeforeningen.

Sundhedsstyrelsen udgiver onsdag en rapport, der indeholder en status over danskernes sundhedstilstand. Undersøgelsen, der kaldes Den Nationale Sundhedsprofil, har data fra over 162.000 danskere om alt fra rygning og overvægt til kost og motion.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Bruno Melgaard Jensen synes dog, at tallet er i orden. Patientens sundhedsproblemer skal være ryger-relaterede, hvis snakken skal tages, lyder det.

»Jeg synes, det er svært at sige noget om, om det er for lidt, når hver tredje bliver spurgt. Undersøgelsen siger nemlig ikke noget om, om de gerne ville have været spurgt til rygning under deres konsultation. Hvis en patient træder ind af døren med en fodvorte eller mavepine, så begynder jeg ikke med at diskutere et rygestop. Men ved relevante ting som hoste eller hjerteproblemer, ville jeg tage det op. Man skal tænke på, hvordan det føles som patient, for nogen kan tage det forkert,« siger han.

PLO-formanden påpeger, at de praktiserende læger selvfølgelig ønsker at nedbringe antallet af rygere, og at de i foreningen »er og har været tiltagende opmærksomme på det«. Men der skal ikke snakkes rygestop med samtlige patienter, der møder op hos lægen.

Kræftens Bekæmpelse ser det til gengæld som positivt, at hver tredje får rådgivning om rygning hos lægen.

»35 procent lyder ret flot. Det er min fornemmelse, at flere læger taler om det her, og det skyldes nok blandt andet, at det er nemmere at henvise til ordentlige tilbud ude i kommunerne, fordi der er kommet flere,« siger Niels Them Kjær, der er projektchef for rygestopgruppen i Kræftens Bekæmpelse.

»Selvfølgelig ville det være bedst, hvis alle rygere havde en snak med deres læge, men vi når nok aldrig 100 procent. Jeg vælger at se glasset som halvt fuldt,« fortsætter han.

Mette Gry Münchow fra Lungeforeningen forklarer, at hun oplever, at mange rygere bliver lettede, når lægen tager initiativ til at tage snakken.

»De ønsker at stoppe med at ryge, men er ambivalente over den store beslutning, som de ved, giver abstinenser og anden uro, fordi de er afhængige. Og vi ved også, at nogle mennesker, der ryger, kan føle det som en blåstempling af deres rygning, når lægen ikke siger noget, selvom han eller hun ved, at patienten ryger. For så virker det som om, det ikke er noget problem,« siger hun.