Tre sigtes efter alvorlig terrorparagraf

En lyddæmpet maskinpistol var ikke det eneste våben, som blev fundet under ransagelserne i forbindelse med terrorsagen.

Grundlovsforhør, påståede terrorplaner mod JP/Politikens Hus, retten i Glostrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre mænd med mellemøstlig baggrund er blevet fremstillet i grundlovsforhør ved retten i Glostrup.

De tre sigtes efter den ”hårde” terrorparagraf, §114, oplyser Berlingske.dks reporter på stedet. En paragraf, der i tidligere sager - fra Glasvej, Vollsmose og Glostrup - har givet straffe på mellem 7 og 12 års fængsel.

Tema: Terrorsagen

PET og politiets anklagere mener, at de tre mænd anskaffede sig våben i Sverige, kørte til Danmark og havde til hensigt inden for kort tid at udføre et terrorangreb mod JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen og ”dræbe så mange som muligt”.

Læs også: Eksperter: Terroren vil ramme os

Mændene sigtes, ud over terrorparagraffen, også for overtrædelse af straffelovens §192, der handler om besiddelse af våben under ”særligt skærpende omstændigheder”.

Under oplæsningen af sigtelsen mod mændene her til morgen kom det frem, at politiet fandt en maskinpistol, et magasin, 36 styk 9 mm patroner og en lyddæmper i mændenes bil, da de gennemsøgte den i går morges klokken cirka 5.30. Formentlig tog politiet et kig i mændenes bil, mens de opholdt sig i en lejlighed i Greve, for mændene blev først anholdt kl. 10.44.

Læs også: Gamle planer i nye klæder?

Senere fandt politiet ved ransagningen af lejligheden - tilhørende en 26-årig dansk-irakisk mand - yderligere et skydevåben, en 9 mm pistol og yderligere 36 patroner.

Denne 26-årige mand blev her til morgen løsladt. PET har ikke oplyst hvorfor, men gjorde allerede i går klart, at hans rolle i sagen var mindre. Sigtelsen mod ham opretholdes dog.

Læs også: Løsladt i terrorsagen er halvt blind og halvdøv

De tre mænd ankom i en politikassevogn til retten lidt over klokken 8.30 og blev lukket ind i retslokalerne langt fra de ventende fotografer. Der var ikke et voldsomt politiopbud på stedet, men Berlingske.dks reporter på stedet vurderer, at det var aktionsstyrken, der fulgte de tre sigtede til retten. De blev ført ind i en mindre retssal omkring klokken 9.15.

Her blev de præsenteret for sigtelserne. Der er nedlagt navneforbud i sagen, men de tre mænd er:

  • M.A, født i 1981. Han benyttede sig af en engelsk tolk under forløbet. Var iført hvid trøje, cowboybukser og har et lille skæg på hagen.
  • O.A., født 1980. Han var svensktalende, var iført grøn hættetrøje og stumpende traditionelle bukser, som stærkt religiøst orienterede muslimske mænd bærer.
  • M.D., født 1966. Også han var svensktalende, var iført stribet bluse, pyjamasbukser og krøllet hår i hestehale.

Alle tre nægter sig skyldige i sigtelserne.

Kort efter at sigtelserne var blevet læst op, anmodede PETs juridiske chef, Lykke Sørensen, om dobbeltlukkede døre. Trods protester fra pressen og fra de sigtedes forsvarere valgte dommeren at imødekomme ønsket. Der forhandles derfor om navneforbudet bag lukkede døre. Senere på dagen tages stilling til, om mændene skal varetægtsfængsles.