Tre salmonellaudbrud hærger

Der er kommet tre nye store udbrud af salmonella, og det er andre typer end den, der hærgede Danmark i sommer.

Statens Serum Institut mistænker svinekød for at være smittekilden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Jacobsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu er der tre store udbrud i gang, så antallet af danskere, der er blevet syge af salmonella i 2008 bliver fordoblet i forhold til sidste år. 3.176 har fået konstateret salmonellainfektion i år, hvor det kun var 1.441 på samme tid sidste år.

- Vi følger op på de enkelte patienter og laver interviewundersøgelser, og så har mikrobiologerne rigtig rigtig travlt med at typebestemme salmonellaen, så vi kan finde ud af, hvad det er for nogle slægtskaber, vi har med at gøre, siger overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut til DR 21Søndag.

Ni personer, ved man med sikkerhed, er døde af det store salmonella udbrud i sommer, men Statens Serum Institut skønner, at omkring 30 mennesker med svækket immunsystem er døde af salmonellasmitten.

Smittekilden er ukendt
Myndighederne står stadig på bar bund, når det gælder om at finde frem til smittekilden.

- Der er ingen, der præcis ved, hvad det er for en smittekilde. Vores hovedhypotese er, at det er et problem i den danske svineproduktion, blandt andet fordi nogle af de typer vi ser i stigning som typen, salmonella derby, traditionelt er en svinetype. Men om det er et ferskkødsproblem, eller om det skyldes nogle pålægsprodukter, der er forurenet, det kan vi desværre ikke sige på nuværende tidspunkt, siger overlæge Kåre Mølbak til DR 21Søndag.