Tre personer anholdt for menneskesmugling efter første døgn med grænsekontrol

Dansk politi har foreløbigt anholdt tre personer og sigtet dem for at smugle mennesker over grænsen fra Tyskland til Danmark. Fagfolk har tidligere advaret om, at udviklingen i Skandinavien giver gunstige kår for menneskesmuglere.

Foto: Palle Peter Skov. Grænsekontrol ved Aventoft grænseovergangen ved den dansk-tyske grænse tirsdag den 5. januar 2016. ©2016 Palle Peter Skov/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Det første døgn med midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse er forløbet»i god ro og orden.« Sådan lyder Rigspolitiets vurdering tirsdag.

Samlet har dansk politi udført kontrol af op mod 1.100 personer i løbet af de indledende 24 timer. Heraf blev 18 personer afvist eller nægtet indrejse i Danmark. Samtidig er tre personer blevet anholdt og sigtet for menneskesmugling i løbet af det første døgn med danske betjente i grænseområderne.

Det har foreløbigt ikke været muligt at få yderligere oplysninger om de tre sager, men i en artikel i Berlingske mandag advarede flere fagfolk om, at den øgede kontrol ved den svenske grænse, som blev indført mandag, kan give gyldne kår for menneskesmuglere i og omkring Danmark.

Gyldne kår til menneskesmuglere

Forklaringen er ifølge både Dansk Told & Skatteforbund og det svenske Tull-Kust Förbundet, at den svenske ID-kontrol er så hullet, at menneskesmuglere vil blive fristet til at transportere flygtninge gennem Danmark og ad søvejen til mindre havne i Sverige, hvor der ikke bliver tjekket ID-papirer.

I et forsøg på at dæmme op for de store flygtningestrømme, der i de seneste måneder har ramt Sverige, skærpede landet mandag grænsekontrollen ved at indføre en kontrol af samtlige indrejsendes ID-papirer.

»Der er god grund til at tro, at oplysningsstrømmen er effektiv, og at flygtninge vil få hurtig besked om ID-kravet. Der er jo helt åbenlyst et marked for menneskesmuglere i den her kontrol, fordi de kan gøre en god forretning,« sagde Joakim Ruist, svensk nationaløkonom og migrationsforsker ved Göteborg Universitet, i mandagens Berlingske.

Over 40 sigtet i september

Hos Marinestaben ved Værnsfælles forsvarskommando, førhen Søværnets Operative Kommando, ønsker man ikke at oplyse, om der fra dansk side er indsat ekstra beredskab i form af ekstra mandskab, ekstra helikoptere, færger eller lignende særligt øremærket en indsats mod menneskesmugling. I stedet henviser man til politiet. Heller ikke her vil man dog oplyse, hvorvidt der er en øget indsats under opsejling mod menneskesmugling til og fra Danmark.

Menneskesmugling blev for alvor et tema, der optog danskerne i begyndelsen af september, hvor flygtningestrømmen for alvor ramte landet. Alene i løbet af den måned blev over 40 danskere sigtet for menneskesmugling - langt de fleste fordi, de havde samlet flygtninge op ved de danske grænser mod Tyskland og hjulpet dem gennem landet og til Sverige.