Tre opsagt i hjemmeplejeskandale

Forholdene var ikke i orden i hjemmeplejen i Håndværkerhaven, viser partshøringer. Det er blevet til tre opsigelser og tre beskeder om at passe jobbet ordentligt. FOA-formand kan ikke forsvare medlemmers opførsel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige som sommeren nærmer sig en afslutning, kommer nu også enden på en af sæsonens største skandaler. Efter afsløringerne om svigt på det københavnske aftenhjemmeplejehold i Håndværkerhaven kan kommunen nu opregne tre opsigelser, en advarsel og to påtaler.

»Der er helt klart forhold, vi ikke kan forsvare. Borgerne har selvfølgelig fået en ydelse, men det er bare ikke den ydelse, jeg synes, vi skylder de ældre,« siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Fagforeningens jurister har siddet med ved en række partshøringer med Sundheds- og omsorgsforvaltningen hen over sommeren, efter at et program på TV 2 i begyndelsen af juli viste, hvordan hjemmehjælpere fra Håndværkerhaven tog lange pauser i løbet af arbejdsdagen og bl.a. tilbragte arbejdstid på deres privatadresse.

Sundheds- og omsorgsforvaltningen vil ikke udtale sig om redegørelsen af de enkelte medarbejderes forhold af private hensyn. Men forvaltningen har adskillige gange gjort opmærksom på, at forholdene ikke var i orden i Håndværkerhaven. »Hen over foråret har vi vidst, at der var problemer. Man har ikke magtet ledelsesopgaven og har ladet der udvikle sig denne rådne kultur,« sagde Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) kort efter afsløringerne.

Imidlertid mener FOA-formand Dennis Kristensen fortsat, at TV 2 er gået over stregen i deres indslag.

»Efter sagerne nu er grundigt undersøgt gennem tjenstlige samtaler og partshøringer, står det fast, at der ikke har været dækning for de meget generelle anklager om omfattende snyd og svindel,« siger han.

Han undersøger derfor fortsat mulighederne for at melde TV-stationens dækning af sagen til politiet.

Mens en enkelt personsag fortsat mangler at blive afsluttet, har sagerne om svigt i hjemmeplejen ført til en lang række tiltag både inden for og uden for Københavns Kommune.

Tilfredshed

Først spurgte forvaltningen samtlige 158 borgere, som havde været i kontakt med hjemmehjælperne fra Håndværkerhaven, om de havde fået den hjælp, de skulle. Ikke i et eneste tilfælde kunne man konstatere omsorgssvigt. Efterfølgende udvidede man med en stor stikprøve til 5.000 af kommunens modtagere af hjemmehjælp. Af dem var ni ud af ti tilfredse med den service, de modtager.

Samtidig må landets hjemmehjælpere finde sig i at blive passet op af kontrollanter seks gange om året, hvis DF får sin vilje ved finanslovsforhandlingerne i efteråret. I dag skal kommunerne ellers kun udføre ét anmeldt og ét uanmeldt tilsyn med plejehjemmene årligt, mens der ingen krav er til hjemmeplejen.

Her til aften vedtog Økonomiudvalget enstemmigt at lave en kulegravning af hele hjemmeplejen.