Tre mænd dømt for at sende voldtægt live på Facebook i Sverige

Tre mænd er i dag blevet dømt for at have voldtaget en kvinde og for at sende voldtægten live på Facebook.

Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Retten i Uppsala har i dag dømt tre mænd, der voldtog en ung kvinde i en lejlighed, mens de sendte live på Facebook. Én mand fik to år og fire måneders fængsel for voldtægt, én fik et år for voldtægt og én fik seks måneders fængsel for at sende voldtægten på Facebook.

Det var en sen nat i slutningen af januar, hvor en Facebook-gruppe med 60.000 medlemmer kunne se en voldtægt live inde fra en lejlighed i Uppsala. På filmen kan man se, hvordan en kvinde udsættes for et seksuelt overgreb af to mænd, skriver Aftonbladet.

Det var en timelang udsendelse, hvor flere Facebook-vidner kontaktede politiet. På et tidspunkt ankom politiet og afbrød transmissionen. Retten har nu slået fast, at det var en voldtægt af en kvinde i 30’erne.

De tre mænd blev pågrebet og senere tiltalt. To af dem er 18 og 21 år, de blev tiltalt for voldtægt og medvirken til voldtægt. Ifølge det svenske medie TheLocal.se er de to mænd afghanere. Den tredje, en 24-årig finne som filmede, blev også tiltalt for medvirken til voldtægt. De tre skal betale sammenlagt 320.000 svenske kroner i erstatning til den voldtagne kvinde.

»Vi har fundet det ubestrideligt, at denne kvinde har været i en særlig sårbar situation. Hun har været så påvirket af alkohol og narkotika, at hun ikke har kunnet beskytte sig selv. På trods af det, har to af mændene haft samleje med hende«, siger Nils Pålbrant fra retten i Uppsala til SVT. Det skriver DR.dk.

Ifølge mindst én af de tiltalte havde kvinden givet samtykke til samleje, men hendes tilstand taget i betragtning, kan man ikke kan regne det for samtykke, mener Pålbrant.

Stefan Wallin er advokat for den 21-årige, som fik den længste straf, og han er overrasket over dommen, skriver DR.dk.

- Jeg mener, at den er forkert og bør ankes. Det er ikke bevist, at min klient begik voldtægt, eller at han har været medvirkende til en voldtægt. Jeg har ikke talt med min klient, men jeg er overbevist om, at han vil appellere, siger Stefan Wallin.

 

Denne artikel har tidligere båret overskriften »Svenskere dømt for at sende voldtægt live på Facebook.« Dette er korrigeret, da vi ikke kender alle mændenes præcise nationalitet. Ifølge expressen.se, er to af mændene ikke svenske statsborgere, og ifølge New York Post, som citerer det svenske medie Thelocal.se er de to mænd af afghansk afstamning.