Tre mænd åbner første sag om bestikkelse

Tre mænd er tiltalt for som offentligt ansatte at modtage gaver fra en it-leverandør. Sagen er den første i et enormt sagskompleks, der kommer for retten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Offentligt ansatte i dusinvis er mistænkt for at modtage bestikkelse, og Bagmandspolitiet har valgt at rejse tiltale mod flere af dem. Tirsdag begynder den første retssag i komplekset af sager ved Retten i Glostrup.

Tre mænd er tiltalt for som offentligt ansatte at have modtaget iPhones, iPads og andet elektronisk udstyr fra it-leverandøren Atea. To af mændene arbejdede i Københavns Kommune, den tredje i DSB.

- Denne sag er den første af en række sager, der kommer for retten, fortæller specialanklager Jørn Thostrup.

Indtil videre har Bagmandspolitiet rejst tiltale mod 12 personer. Alle blev sigtet i sommer, men selve sagen så dagens lys allerede tilbage i juni 2015. Her blev seks mænd varetægtsfængslet.

Baggrunden var en efterforskning, som udsprang af en sag i Region Sjælland om en udbudskrig mellem it-leverandørerne Atea og 3A-it. Sagen afslørede urent trav blandt regionens ansatte en række år tilbage i tiden.

De seks, som dengang blev fængslet, er endnu ikke blevet tiltalt. Men i sommeren 2016 havde efterforskningen fostret en række nye mistænkte, som blev sigtet. Blandt dem de tre, som tirsdag skal forsvare sig ved Retten i Glostrup.

Straffeloven forbyder offentligt ansatte at modtage "en gave eller en anden fordel". Og det mener anklagemyndigheden, har de tre mænd gjort.

En af mændene har ifølge anklageskriftet fået en bærbar computer, flere mobiltelefoner, to iPads og en router mod et beløb på 912 kroner. Genstandenes reelle værdi var dog hele 44.272 kroner.

En anden tiltalt har fået udstyr for godt 10.000 kroner mod en betaling på 2000 kroner. Den tredje mand har modtaget udstyr for godt 20.000 kroner mod en egenbetaling på 2500 kroner, lyder det i anklageskriftet.

Advokat Peter Trudsø repræsenterer de tre. Han oplyser, at de alle nægter sig skyldige i anklagerne.

De femcifrede beløb i tirsdagens sag er dog pebernødder mod de alvorligste mistanker i sagskomplekset. Her indgår blandt andet en rejse til Formel 1-grandprix i Dubai, hvor bestikkelsesbeløbet løber op i 410.000 kroner.

/ritzau/