Tre mål for terrorplaner

En gruppe på i alt fem havde planer om at dræbe Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose og tegneren Kurt Westergaard. To af de anholdte havde filmet flere steder i Købvenhavn.

Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge det amerikanske justistsministerium har de amerikanske myndigheder for flere dage siden anholdt to mænd i Chicago for at planlægge et terrorangreb mod mål i Danmark blandt andet Jyllands-Posten.

Ifølge den amerikanske avis Chicago Tribune har den ene af de nu anholdte terrormistænkte angiveligt indrømmet, at terrorplanerne blandt andet gik ud på at at angribe Morgenavisen Jyllands-Postens bygninger eller dræbe kulturredaktør Flemming Rose og tegneren Kurt Westergaard.

Filmede i Danmark
Ved anholdelsen fandt politiet optagelser, der viser, at de to mænd har været i København for at spionere og filme under kodenavnet Mickey Mouse. Blandt andet Københavns Hovedbanegård både udefra og indefra. De har også været inde på Jyllands-Postens redaktion, viste optagelserne.
Den ene blev anholdt i Chicago den 3. oktober efter et tæt samarbejde mellem PET og FBI. Den anden blev anholdt den 18. oktober 2009.

De to mænd er, ifølge USA’s udenrigsministerium, David Coleman Headly, 49, fra USA og Tahawwur Hussain Rana, 48 fra Canada. Sidstenævnet er tidligere kaptajn i den pakistanske hær. Headly blev anholdt den 3. Oktoberi O’Hara International Airport på vej til Philadelphia, hvorfra han angiveligt skulle videre til Pakistan.

Hensynsløs terror
Chef for Politiets Efterretninsgtjeneste, Jacob Scharf, siger i en pressemeddelse: »I PET ser vi på denne sag med meget stor alvor. Den ene af de anholdte har et omfattende netværk blandt ledende militante ekstremister i Pakistan, som ikke blot ønsker at ramme Danmark, men som også tidligere har vist, at de har kapaciteten til at udføre hensynsløse terrorhandlinger«.

Formand for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup fra DF er ikke decideret overrasket over anholdelserne i USA. Han siger til TV2 News:
” Når man tænker sig lidt om, er det ikker så overraksende, hvad der er sket. For nogle grupper glemmer ikke. De føler stadig, de skal tage hævn over Jyllands-Posten for at have fornærmet muslimer med tegninmgerne i 2005.”