Tre dræbt af krysantemum-bomber

Tre personer er døde og to kommet til skade i to forskellige fyrværkeriulykker i Nordjylland nytårsnat. Det oplyser Nordjyllands Politi.

Foto: Martin Sylvest Andersen. Arkivfoto. Tre personer er døde og to kvæstede i to fyrværkeri-ulykker. Begge ulykker skete i nærheden af Mariager i Nordjylland. De to kvæstede er fløjet til Rigshospitalet i København. Politet arbejder på stedet.
Læs mere
Fold sammen

Vagtchefen hos Nordjyllands Politi fortæller til bt.dk torsdag morgen, at krysantemum-bomber var skyld i begge fatale ulykker. De kraftige bomber blev forsøgt affyret ved hjælp af et såkaldt bomberør - i det ene tilfælde af unge festdeltagere, som var trukket ud på en mark for at affyre de livsfarlige bomber.

Krysantemum-bomber er forbeholdt professionelle fyrværkere, da de er meget kraftigere end normalt fyrværkeri. Derfor har det efter alt at dømme været tale om ulovlige bomber ved de dødsulykker syd fra Mariager Fjord.

Den ene af ulykkerne skete i Assens ved Mariager i Nordjylland, mens den anden skete i Skjellerup mellem Hobro og Mariager.

Den første dødsulykke indtraf angiveligt kort før midnat, hvor politiet kl. 23.48 fik melding om, at en 36-årig familiefar var blevet så alvorligt kvæstet af det kraftige fyrværkeri, at hans liv var gået tabt.

Kun 23 minutter senere fik Nordjyllands Politi kl. 00.11 melding om den næste dødsulykke i det nærliggende Skjellerup, hvor fire unge mennesker var involveret. To af dem - to mænd på 24 og 29 år - omkom, mens to andre blev livsfarligt kvæstet, oplyser Tv2 News.

De to tilskadekomne personers konkrete tilstand er nytårsmorgen stadig uvis, efter at de begge i helikopter blev fløjet til behandling på Rigshospitalets traumecenter  i København. Politiet fortæller, at de er 'svært tilskadekomne'.

Nordjyllands Politi arbejdede hele natten på ulykkesstederne og forsøgte at danne sig et overblik over omstændighederne ved de tragiske hændelser. Hvorvidt der er en sammenhæng mellem de to dødsulykker, er ifølge politiet endnu ikke opklaret.

I politiets opklaringsarbejde indgår blandt andet at finde ud af, hvor de kraftige bomber stammer fra. Hvis de nu dræbte har købt bomberne på ulovlig vis, risikerer sælgerne et retsligt efterspil.

Af sikkerhedsmæssige årsager måtte man i første omgang sende bud efter forsvarets bomberyddere EOD for at få sikret områderne, før politiet kunne gå i gang med at undersøge omstændighederne omkring ulykkerne. Angiveligt er der også i forbindelse med ulykkerne fundet andre krysantemum-bomber, der ikke er eksploderet.

Krysantemum-bomber er runde luftbomber, der ofte indeholder over et kg krudt og normalt har en sikkerhedsafstand på  mindst 100 meter. De kan være livsfarlige i ukyndiges hænder, og affyringen af dem er derfor normalt forbeholdt professionelle fyrværkere.

I de senere år er politiet ofte stødt på stjålne eller indsmuglede krysantemumbomber i kriminelle sammenhænge, og som regel må forsvarets ammunitionsryddere tilkaldes, når de voldsomme luftbomber skal fjernes.

Selv ammunitionsrydderne behandler krysantemumbomberne med stor respekt, og ifører sig bombedragter, når de skal håndtere det ulovlige fyrværkeri. De største af krysantemumbomberne kan have en sprængkraft som et par håndgranater, og kan blæse taget af et hus.

Ofte findes luftbomberne uden de rør, der er beregnet til at få dem til at eksplodere oppe i luften. Og det bliver ekstra farligt, når ukyndige så forsøger at antænde dem på jorden med en alt for kort lunte. Samtidig indeholder bomberne kemikalier, der let kan antænde folks tøj.

På Hobro Sygehus er der efter dødsulykkerne nytårsnat oprettet et kriseberedskab, hvor både læge, psykolog og politi står klar til at hjælpe.