Tre danske virksomheder anmeldt for import af ulovligt tømmer

Greenpeace har anmeldt tre danske virksomheder for at købe ulovligt hugget tømmer fra Amazonas.

Tre danske virksomheder har købt ulovligt tømmer, mener Greenpeace. Fold sammen
Læs mere
Foto: NATALIE BEHRING-CHISHOLM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre danske firmaer er af miljøorganisationen Greenpeace blevet anmeldt for at have købt tømmer, der er blevet ulovligt fældet fra den brasilianske del af Amazonas og derefter solgt til udlandet, skriver Politiken.

Greenpeace har siden 2014 gentagne gange advaret om situationen i den brasilianske delstat Pará, hvor eksperter ifølge Politiken anslår, at op mod 80 procent af det tømmer, der bliver fældet, bliver fældet illegalt.

Anmeldelsen er henvendt til Naturstyrelsen som en klage, og organisationen håber, at styrelsen vil reagere, for eksempel ved at idømme bøder og tage problematikken op i samarbejde med EU-myndighederne.

Selv om Naturstyrelsen ikke som sådan har mulighed for at idømme bøder, fortæller Niels Bølling, der er fuldmægtig i Naturstyrelsen til Politiken, at man tager sagen meget alvorligt.

»Vi har ikke besluttet, præcis hvordan vi vil håndtere sagen, men den indgår i vores tilsynsplanlægning. Vores lovgivning giver ikke mulighed for at idømme bøder, men vi kan politianmelde virksomheder, hvis vi mener, der har været tale om slendrian eller at de bevidst har undladt at skaffe oplysninger om det træ, man har købt«, siger han.

Ifølge miljøorganisationen er det dog svært at påvise, at tømmeret er ulovligt, fordi det ofte er ledsaget af alle de rigtige tilladelser. Men på trods af tilladelserne kan importen stadig være ulovlig på grund af omfattende svindel og korruption.

Greenpeace kan altså ikke umiddelbart dokumentere, at det ulovlige træ er blevet importeret til de tre danske firmaer, men risikoen er der, da det er købt fra netop det område i Brasilien, hvor de har dokumenteret, at der ulovligt bliver fældet træ.

Ifølge loven kan Naturstyrelsen politianmelde virksomheder, som har købt ulovligt fældet træ, selvom de har gjort det i god tro.

Hos brancheforeningen Dansk Træforening fortæller direktør Jakob Klaumann, at man ser med alvor på anmeldelsen, men afventer sagens gang.