Tre børnebørn venter i kulissen

Ud af hr. Møllers ni børnebørn samler interessen sig om Anes to sønner, Robert og Johan, samt Kirstens søn Morten.

Fra venstre: Robert Mærsk Uggla, Morten Mærsk Mc-Kinney Olufsen og Johan Pedersson Uggla. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Styrtende rige bliver de alle, men ud af Mærsk McKinney Møllers ni børnebørn, er det kun de tre, som virksomheden A.P. Møller - Mærsk og familien satser på. Alle tre betegnes som dygtige og ambitiøse og er blevet placeret i stillinger, hvor de kan vokse og få lov at vise, hvad de duer til. Topkandidaten til en dag at gå i morfarens fodspor og overtage ansvaret for koncernen er Robert Mærsk Uggla.

Han er søn af Mærsk McKinney Møllers yngste datter og arvtager, Ane Mærsk-McKinney Uggla, og sammen med broderen Johan Pedersson Uggla er han for længst trådt ud i rampelyset, mens hr. Møllers mellemste datter Kirstens søn Morten Mærsk McKinney Olufsen først blev offentlig kendt sidste år, da han blev medlem af bestyrelsen i familiefonden. Kirsten har yderligere tre børn, Marie, Chastine og Christian.

Ingen af Mærsks ældste datter, Leise Mærsk Mc-Kinney Møllers børn, Charlotte, Cicilie og Alette Mærsk Mc-Kinney Sørensen, har gjort sig gældende i koncernen. Svigersønnen Franz Willum Sørensen, som er gift med Alette, er dog vice president i Maersk Oil.

33-årige Robert Mærsk Uggla blev for nylig forfremmet med kurs mod toppen af koncernen, da han blev udnævnt til chef for Svitzer, som har en omsætning på 5,5 mia. kr. og 4.500 ansatte. Forinden havde han fra 2009 været adm. direktør for Mærsks underskudsgivende tankskibsrederi Broström i Göteborg med 1.100 ansatte, og inden da var han landechef for Maersk Line i Dubai. Robert er gift med den jurauddannede Paola Konopik og bor i Göteborg.

Hans bror, den 36-årige Johan Pedersson Uggla, er trods storebrorværdigheden ikke nået så langt i organisationen som lillebroren. Johan Uggla er i dag chef for havneforretningen APM Terminals Cargo Services i Århus. Forinden arbejdede han for Mærsk i Brasilien, hvor han ledede et havneudvidelsesprojekt i byen Itajai.

Johan er noget af en kändis i Smilets By, hvor han danner par med Laura Hay, rådmand for Venstre i Århus, som leverede hr. Møller endnu et oldebarn i marts knap en måned før hans død. Johan bor i Århus i en beskeden ejerlejlighed.

Det tredje barnebarn, som er rykket ud af anonymiteten, er Morten Mærsk Mc-Kinney Olufsen, som for godt et år siden blev medlem af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond, hvor hans netop afdøde morfar var formand. Blandt øvrige nære familiemedlemmer sidder blot Mortens moster, hr. Møllers ældste datter Leise Mærsk Mc-Kinney Møller i fonden. Morten arbejdede ved udnævnelsen for Danske Bank i London.

Mortens gren af familien har i en årrække haft et køligt forhold til patriarken Møller. Hans far, Mikael Olufsen, som i dag er formand for Tryg, prøvede kræfter med Mærsk-koncernen, men blev efter sigende vejet og fundet for let. Ingen af Mortens tre søskende, Chastine, Marie og Christian, spås nogen erhvervskarriere hos Mærsk.

Mønsterbarnet: Robert Mærsk Uggla

Robert Mærsk Uggla er opvokset i Stockholm, hvor han blev samfundsfaglig student med det højest mulige gennemsnit i 1997. Derefter læste han til civiløkonom og sluttede med eksamen fra en af Sveriges mest prestigefyldte uddannelses­institutioner, Handelshøjskolen i Stockholm. Undervejs har han læst italiensk og filosofi og gjort tjeneste som sergent i den svenske flåde, hvor han blev skibschef og fik en fin bedømmelse ved hjemsendelse. I 2004 flyttede han til Danmark for at arbejde på A.P. Møller - Mærsks hovedkontor. Siden er det gået stærkt med job som landechef i Dubai, chef for Broström og senest slæbebådsrederiet Svitzer

Storebror: Johan Pedersson Uggla

Storebror Johan Pedersson Uggla må lide den tort at stå lidt i skyggen af stjernen Robert. Han blev naturfaglig student i 1995 med middelgode karakterer. Han har været sergent i det svenske kystartilleri og har læst enkeltfag på Stockholms universitet. I 2003 tog han eksamen som civilingeniør med speciale i maskinteknik fra Kunglika Tekniska Högskolan i Stockholm. Efter et job som projektleder ved Maersk Terminals i Brasilien kom han hjem for et par år siden til sin nuværende stilling ved APM Terminals i Århus.

Overraskelsen: Morten Mærsk Mc-Kinney Olufsen

Det var en overraskelse, da det ukendte Mærsk-barnebarn, Morten Mærsk Mc-Kinney Olufsen, blev udnævnt til medlem af bestyrelsen i familiefonden, der varetager familiens interesser i A.P. Møller - Mærsk. Bestyrelsesposten betegnes som en læreplads, så han senere kan indtræde i ledelsen af den magtfulde almenfond, der er hovedaktionær i Mærsk og støtter en lang række formål i Danmark med operaen i Købehavn som den mest kendte donation. Morten er søn af Mærsk Mc-Kinney Møllers mellemste datter, Kirsten, og er gift med Marianne Holdt Hansen. Han havnede for nylig i den kulørte presse, da han satte sin Charlottenlund-villa til salg.