Tre års fængsel i pædofilisag

En 29-årig pædagogmedhjælper blev fredag idømt tre års ubetinget fængsel for at have sexmisbrugt 14 børn i en institution i Beder ved Århus.

Foto: Colourbox

Byretten i Århus afsagde kl.11 dom over den 29-årige Martin Svejgaard Johansen, der var tiltalt for blufærdighedskrænkelse og anden kønslig omgang end samleje i daginstitutionen Grønnebakken i Beder ved Århus.

Den tidligere pædagogmedhjælper fik tre års ubetinget fængsel for sexovergreb på 14 børn i alderen tre til seks år. Desuden blev han dømt til at betale børnene en samlet torterstatning på 330.000 kroner.

Den dømte var ikke til stede i retslokalet, da dommen blev læst op, til stor fortrydelse for de forældre, der var mødt op i retssalen.

- Han har med fuldt overlæg begået grov, vedvarende kriminalitet mod meget små børn, som han havde et tillidsforhold til, sagde anklager Signe Mikkelsen i går i sin afsluttende procedure.

Anklageren havde krævet op mod fire års fængsel til Martin Svejgaard Johansen, men dommeren og de to domsmænd vurderede altså, at der ikke var beviser nok til at idømme den maksimale straf.

Den tidligere pædagogmedhjælper skal nu sidde varetægtsfængslet indtil dommen skal afsones.

Hans forsvarer har udbedt sig betænkningstid, før det afgøres, om dommen skal ankes.

Overgrebene fandt sted på institutionens legeplads i perioden februar 2005 og indtil maj i år. Ifølge anklageskriftet bestod krænkelserne bland andet i oral- og analsex samt diverse blufærdighedskrænkelser.

Den dømte blev i forbindelse med retssagen mentalundersøgt, og her viste det sig, at han er normalt begavet og ikke sindssyg, men lider af en »skizoid personlighedsforstyrrelse«.

Under sagen kom det desuden frem, at han længe har været skamfuld over at være tiltrukket af børn. Han har overvejet at kastrere sig selv, men har aldrig haft mod til at udføre handlingen.

Afsløringerne af en af de groveste sager om sexovergreb i en institution i Danmark medførte, at institutionslederen og dagtilbudslederen i forvaltningen forlod deres stillinger.

Århus Kommune har i samarbejde med Red Barnet iværksat en undersøgelse, der skal forebygge fremtidige overgreb mod børn i daginstitutioner. Blandt andet skal personalet værre endnu bedre til at spotte, om noget er galt.