Transseksuelle sætter kryds i passet

Fire transseksuelle danskere har foreløbig fået lov til at markere deres køn i deres pas med kønsbetegnelsen X. Mød en af dem.

Jannie Sheila Fink Eriksen fik nyt pas i juni, hvor hendes køn er markeret som X, altså intetkøn. Hun er en af de fire transseksuelle danskere, der har fået tilladelse til at have et pas med et kryds. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jannie Sheila Fink Eriksen har et helt almindeligt pas med oplysninger om navn, nationalitet, fødselsdato og andre helt almindelige oplysninger.

Men alligevel er hendes rødbedefarvede pas ikke et helt almindeligt pas. Faktisk er det et meget ualmindeligt pas. Dér, hvor andre danskere har et K eller et M for at markere deres køn, har hun et X. 45-årige Jannie Sheila Fink Eriksen fra Thisted er nemlig transseksuel. Hun lever og føler sig som kvinde, selv om hun er født som mand, og derfor har hun mulighed for at markere sit køn i passet som en slags intetkøn i form af et X.

Danske transseksuelle har siden august sidste år kunnet søge Rigspolitiet om at få et X i deres pas, og foreløbig har fire danskere fået tilladelse til at benytte sig af krydset. Ifølge oplysninger fra Rigspolitiet er yderligere et par danskere ved at søge om lov til at skifte M ud med X som Jannie Sheila Fink Eriksen.

Hun ville allerhelst have haft et K, fordi hun i »egen selvforståelse er helt igennem kvinde«. Men det tillader reglerne ikke. Dermed er krydset, som hun udtrykker det, »et kompromis«.

»Jeg vil ikke stå som M. Det stemmer ikke med min opfattelse af mig selv. Så X er det næstbedste,« siger hun:

»Jeg bliver ikke mand i morgen eller i overmorgen. Jeg er Sheila hele vejen igennem.«

Danmark er sammen med New Zealand og Australien blandt de få lande, hvor borgernes pas må have X-faktor. I England overvejer myndighederne også at tilbyde transseksuelle at lade sig registrere som intetkøn i deres pas.

Men det er dyrt og tidskrævende at få et X. Jannie Sheila Fink Eriksen måtte vente 15 måneder på at få udstedt sit nye pas, og hun måtte foretage indtil flere rejser til Rigshospitalets sexologiske klinik i København for at få udredt, om hun reelt er transseksuel. Udredningen blev efterfølgende sendt videre til Rigspolitiet, der i juni udstedte hendes nye pas. Hele regningen blev sendt til Region Nordjylland.

En politisk sag

Men det er alle pengene værd. Også selv om det kun har betydning for de allerfærreste danskere. Det mener Enhedslistens Per Clausen, der har arbejdet politisk for pas med X, hvilket den internationale paskonvention giver mulighed for.

»Det handler om at anerkende, at der er danskere, der gerne vil have den mulighed,« siger han.

Per Clausen vil gerne gå skridtet videre og gøre det muligt for transseksuelle at få et K, selv om de fysisk og ifølge deres CPR-nummer er biologiske mænd. »Man skal give mulighed for, at man i passet kan optræde som den, man fremstår som,« mener han.

Medlem af det transpolitiske udvalg i foreningen Trans-Danmark, Irene Haffner, mener, at mange transseksuelle siger nej tak til krydset, fordi de ikke ønsker at blive sexologisk udredt og »få oprettet en journal«, som hun udtrykker det.

»Som det er i dag, bliver det at være transseksuel opfattet som en sygdom,« mener hun:

»Det var da meget nemmere, hvis man kunne gå op på borgerservice og under strafansvar afgive de nødvendige oplysninger for at få et X i passet.«

Ifølge Irene Haffner gør krydset livet meget lettere for transseksuelle på rejse.

»Når man står der i lufthavnen som en pæn ældre dame som mig, og der er et M i passet, ja så kan det give anledning til forvirring,« siger Irene Haffner, der også er født som mand:

»Det er ydmygende at blive trukket til side og blive kropsvisiteret af en mand.«

Den amerikanske ambassade i København oplyser til Berlingske, at den ikke har kendskab til, at rejsende med X i passet har haft problemer med at komme ind i USA. Ambassaden tilføjer, at Department of Homeland Security i USA fortsat overvejer, hvordan det skal forholde sig til pas med mulighed for at markere intetkøn.

Men transseksuelle rejsende til USA må ifølge ambassaden indstille sig på fortsat at skulle opgive deres køn som K eller M på de papirer, de skal udfylde for at få indrejsepapirer til USA.

Hvis en mand eller en kvinde får tilladelse til at gennemgå en kønsskifteoperation, vil vedkommende få et nyt CPR-nummer og dermed et pas, hvor det nye køn er markeret. Der bliver kun foretaget ganske få kønsskifteoperationer om året herhjemme.