Transkønnede skriver danmarkshistorie med kirkelig vielse: I dag siger de ja til hinanden

Cecillia Mundt og Isabel Storm bliver det første danske transkønnede par til at holde bryllup. Det gør de i Sct. Bendts Kirke i Ringsted lørdag den 29. august 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag eftermiddag kan Isabel Storm og Cecillia Mundt fra Ringsted kalde sig historieskrivere, når de siger ja til hinanden i Sct. Bendts Kirke i Ringsted.

Udover at kunne kalde sig for ægtefæller er parret også det første transkønnede par, der bliver gift i i den danske folkekirke. Det sker 26 år efter det sensationelle bryllup mellem danske Axel Axgil og Eigil Eskildsen, som var det første par i verden, som fik lov til at gifte sig på rådhuset.

Isabel Storm og Cecillia Mundt er begge født som mænd, men lever begge som kvinder. Til trods for at parret bliver det første transkønnede par, der skal giftes i en kirke, er det dog ikke noget, der vækker opsigt hos brudeparret.

»Det er et ganske almindeligt bryllup for os og intet andet. Vi kan jo ikke gøre ved, at vi kommer til at skrive historie. Det er jo af kærlighed, at vi gør det,« siger Cecillia Mundt kort før brylluppet til bt.dk.

Det er heller ikke første gang, at 50-årige Cecillia Mundt skriver Danmarkshistorie. I september 2014 var hun nemlig den første dansker, der fik et juridisk kønsskifte, der indebærer et kvindeligt CPR-nummer samt et F for female (red. kvinde) i hendes pas.

En decideret kønsskifteoperation har Cecillia Mundt dog ikke været igennem endnu, da hun stadig venter på at blive godkendt til operationen, men det er planen, at begge kvinder skal igennem en kønsskifteoperation.

Utraditionelt bryllup

Det transkønnede par har begge drømt om at blive viet i en kirke, og derfor glæder de sig meget til vielsen, som skal forestås af byens sognepræst Henrik Fuglsang-Damgaard.

Parret, der har kendt hinanden i tre-fire år vil begge være iført kjoler, når vielsen finder sted, men derudover ønsker parret ikke at løfte sløret for, hvordan brylluppet kommer til at foregå. Men ifølge Cecillia Mundt bliver det nok rimelig utraditionelt.

»Det er vores egen stil. Jeg tror nok, det er det mest utraditionelle bryllup, der findes. Der er for eksempel ingen knive og gafler på bordene, og maden er fra Lins Restaurant i Ringsted (en asiatisk restaurant, red.),« fortæller hun.

Vielsen finder sted i Sct. Bendts Kirke i Ringsted lørdag klokken 14.15.

Siden 15. juni 2012 har det været muligt for to personer af samme køn at blive viet i Folkekirken. Det er dog helt op til den enkelte præst at udføre det nye kønsneutrale ritual.

Cecillia Mundt og Isabel Storm bliver det første danske transkønnede par til at holde bryllup. Det gør de i Sct. Bendts Kirke i Ringsted lørdag den 29. august 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen.