Transkønnede kaster sig ud i risikabel selvmedicinering

Lange ventetider på behandling får et stigende transkønnede til at kaste sig ud i risikabel selvmedicinering, advarer Amnesty International og LGBT Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tager i gennemsnit ni måneder at komme i et udredningsforløb hos Rigshospitalets Sexologiske klinik, som er det eneste sted, der må vurdere, om man som transkønnet kan komme i hormonbehandling.

Den lange ventetid, der blandt andet skyldes nye regningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, vækker bekymring hos Amnesty International og LGBT Danmark, skriver Politiken.

»Flere transkønnede fortæller os, at de i frustration over den urimeligt lange ventetid er begyndt at behandle sig selv med hormoner, som de skaffer via forskellige kanaler, hvilket er forbundet med betydelig risiko. Det er dybt problematisk,« siger Claus Juul, der er jurist hos Amnesty International.

Også fra LGBT, Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner lyder det, at selvmedicineringen er i stærk stigning.

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Anette Lykke Petri skriver til Politiken, at den nye vejledning er lavet for at præcisere den omhu og samvittighedsfuldhed en læge skal udvise i behandlingen af transkønnede.

Hun understreger, at hormonbehandlingen er irreversibel og forbundet med visse helbredsmæssige risici og eventuelle bivirkninger, men forholder sig ikke til ventetiden, skriver Politiken.