Transkønnede i Jylland diskrimineres med ny vejledning

Personer, der ønsker at skifte køn, kan fremover kun udredes og behandles på Rigshospitalet i København. Det skaber en diskriminerende geografisk skævhed, lyder kritikken. Regeringen erkender problemet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover vil transseksuelle, der ønsker at skifte køn, kun kunne blive udredt og behandlet på Rigshospitalets Sexologiske Klinik i København. Men det er diskriminerende overfor transseksuelle personer, der er bosiddende i Jylland, mener organisationen Sex og Samfund og flere af Folketingets partier, skriver Jyllands-Posten.

Den nye praksis skyldes, at Sundhedsstyrelsen har lavet en ny vejledning, der slår fast, at kun et såkaldt multidisciplinært team bestående af en psykiater, en gynækolog og en plastikkirurg med særlig viden om transseksuelle kan udrede og sætte gang i kønsmodificerende behandlinger, og den udredning kan kun foretages på Rigshospitalet.

Men det er uhensigtsmæssigt, at folk der bor i Nordjylland skal transportere sig selv til København for at få behandling, lyder kritikken fra SFs og Enhedslistens sundhedsordførere, Özlem Cekic (SF) og Stine Brix (EL).

Udover den geografiske skævhed i den nye vejledning, mener organisationen Sex & Samfund, at det er et problem, at det fremover kun er én instants, der kan godkende eller afvise, at transkønnede kan få et kønsskifte.

»Vi er grundlæggende utilfredse med, at det kun er én instans, der kan varetage det her nationalt. Men alle, der har noget med det her at gøre, påpeger et behov for, at der er mulighed for en »second opinion«, som ligger uden for sexologisk klinik,« siger formand for Sex & Samfund Bjarke Oxlund til Jyllands-Posten.

Regeringen erkender, at den nye vejledning skaber en geografisk skævhed for de jyske transseksuelle og Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), siger til avisen, at der er et »politisk ønske« om, at der bliver rådet bod på den skævhed.