Trampolinen er stadig en stor ulykkessynder

De seneste fem år er over 8.000 børn på landsplan kommet til skade i trampolinulykker. I 2013 er antallet af alvorlige ulykker dog det laveste siden 2005, viser ny undersøgelse foretaget for Børneulykkesfonden.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Går man en tur ned ad en tilfældig dansk villavej, er det de færreste haver, hvor der ikke står en trampolin. Men det populære, fjedrende legetøj er dog langt fra et ufarligt et af slagsen. De seneste fem år er over 8.000 børn på landsplan kommet til skade i trampolinulykker. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Børneulykkesfonden blandt 1.050 forældre.

Den gode nyhed er dog, at antallet af alvorlige ulykker i 2013 er det laveste siden 2005, hvor 15 procent af ulykkerne medførte knoglebrud. I 2013 var tallet 21 procent.

Det lavere antal alvorlige ulykker glæder leder af Børneulykkesfonden, Henriette Madsen.

»Det er jo dejligt, at alvorlige ulykker som knoglebrud er blevet færre i 2013. Vi håber, at det er et tegn på, at folk har taget sikkerhedsrådene til sig, sådan at færdslen på trampolinen er blevet bedre. Specielt når det kommer til at bruge sikkerhedsnet, for undersøgelsen viser, at hver femte ulykke sker, fordi barnet falder ned fra trampolinen,« siger Henriette Madsen.

Ulykkestallet er dog stadig højt, og lederen af Børneulykkesfonden mener, at der stadig kan gøres mere for at nedbringe ulykkestallet.

»Det er vigtigt at sørge for vedligeholdelse af trampolinen. Vi ved, at der har været nogle kraftige storme i efteråret, og derfor er det vigtigt at lave et sikkerhedstjek af trampoliner, som har stået ude hele året. For eksempel skal man tjekke, at kantpuden stadig er funktionel,« siger Henriette Madsen.

Det bakker overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital op om. Med erfaring fra skadestuen på Odense Universitetshospital har han set, hvor galt det kan gå, når trampolinen ikke er blevet tjekket.

»Vi har set eksempler på ulykker, hvor børn har brugt trampolinen i stormvejr, og den er blæst op, mens de har hoppet på den, fordi den ikke har været tøjret ordentligt,« siger Jens Lauritsen.

Han påpeger desuden, at det er vigtigt, at børnene ikke bruger sikkerhedsnettet som en form for mur, når de leger på trampolinen.

»Det er nettet slet ikke stækt nok til, så børnene skal ikke bruge det til at læne sig op af eller hoppe ind i det med vilje. Så kan man risikere, at nettet gå i stykker, og så kan de falde ud over trampolinen,« siger Jens Lauritsen.

Ifølge undersøgelsen er børn under 15 år involveret i seks ud af syv trampolinulykker.