Trafikunderviser: Ikke så fedt at køre råddent længere

Unge har større fokus på fornuftig adfærd i trafikken end for bare ti år siden, oplever offer og underviser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Unge er i dag langt mere fokuserede på trafiksikkerhed og konsekvenserne af eksempelvis spritkørsel end for bare ti år siden.

Det oplever Jørgen Witt Christensen, der selv sidder i rullestol efter en ulykke, og i dag underviser unge i trafiksikkerhed i projektet Sikker Trafik Live.

- De har en bredere forståelse for, at det er andre end dem selv, der kan komme til skade, og jeg synes helt klart, at deres fokus på trafiksikkerhed er blevet større, siger han.

Sikker Trafik Live henvender sig til de ældste klasser i folkeskolen, og Jørgen Witt Christensen er i mere end 20 år taget ud på skoler for at forberede morgendagens bilister på konsekvenserne af tåbelig trafikadfærd.

Og det har rykket sig, oplever han:

- Når vi snakker med de unge i dag, så er det ikke så fedt mere at være den, der bare giver den gas og tåger fuld af sted med 150 kilometer i timen.

- Og sker det, så er der mange andre unge, der siger: Det, du laver, er ikke smart, og hvis du gør det, så gider jeg ikke at køre med dig, siger han.

For ham selv ændrede livet sig drastisk, da han som 17-årig en aften sad som passager i en ældre bil.

Chaufføren var 18, men havde intet kørekort, og begge de unge mænd havde drukket, da de kørte galt i forbindelse med et kapløb.

Siden har han været lænket til sin rullestol, og derfor vækker hans historie opsigt, når han tager ud på skolerne og bliver det fysiske billede på, hvor galt det kan gå.

- Det er en god måde at nå dem på, for de forstår jo godt, hvor svært det er at score i en rullestol, siger Jørgen Witt Christensen.

/ritzau/