Trafikstyrelsen advarer om nye fejl på skandaleramte tog

DSB skal komme med en ny risikovurdering af de skandaleramte IC4-tog, efter Trafikstyrelsen har påpeget nye, mulige fejl på togene.

Foto: CLAUS FISKER. IC4-togene kan være ramt af flere fejl, og derfor skal DSB nu komme med en ny risikovurdering af de skandaleomsuste tog.
Læs mere
Fold sammen

Trafikstyrelsen advarer om nye, mulige fejl på de skandaleramte IC4-tog. Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået.

Af den fremgår, at Trafikstyrelsen frygter, at togene har skader i de såkaldte aksellejer, og at skaderne kan medføre »en alvorlig risiko for jernbanesikkerheden«, herunder at togene kan blive afsporede.

I forvejen er de fleste af IC4-togene ude af drift. Og nu viser det sig ifølge TV 2, at de 19 IC4-tog, der rent faktisk kører, er under skarp observation, da der i tre tilfælde har været brud på forreste akselleje. Det er senest sket i marts.

»Man er efterhånden målløs over, hvordan IC4-skandalen kan blive ved med at udvikle sig,« siger trafikordfører for Socialdemokraterne Rasmus Prehn (S) til TV 2.

Trafikstyrelsen har ifølge TV 2 givet DSB til på fredag til at komme med en ny risikovurdering af togene, som skal have særligt fokus på aksellejerne.

DSB oplyser ifølge TV 2, at man her er meget opmærksomme på at få fejlen undersøgt, men at der på nuværende tidspunkt ikke vil blive pillet tog ud af drift.

Onsdag valgte et bredt flertal i Folketinget at afsætte 780 millioner kroner til 67 dobbeltdækkervogne, netop fordi der har været så mange problemer med IC4-togene.

»Al erfaring viser mig, at man ikke skal stole på IC4-togene. Skiftende ledelser er siden 2006 kommet med løfter om, at nu kommer IC4 ud at køre inden sommer. De kom ikke ud at køre. Og heller ikke næste sommer. Og heller ikke sommeren efter. Derfor vil vi ikke tage de danske togpassagerer som gidsler i et fremtidsscenarie om, at IC4 kommer ud at køre. Det tror jeg ikke, de gør,« sagde transportminister Magnus Heunicke (S) i den forbindelse.