Trafikråd efter dom: Det er vigtigt at forebygge

Det er vigtigt at arbejde for at undgå, at unge kommer i situationer, hvor de kører bil i påvirket tilstand og måske ender i en ulykke, siger Rådet for Sikker Trafik efter en ung mand onsdag fik høj straf for at køre en kvinde ihjel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 23-årige mand, der i november sidste år kørte med mere end 100 kilometer i timen gennem indre København og endte med at tage livet af 46-årige Cilla Olander Johansson på H.C. Andersens Boulevard i København, havde en promille på 1,01 og hash i blodet på den pågældende aften.

Onsdag blev han dømt for uagtsomt manddrab og 20 andre overtrædelser af færdselsloven samme aften. Han fik en usædvanlig hård straf på fire år og seks måneders fængsel.

I Rådet for Sikker Trafik vil man ikke vurdere, hvorvidt dommens størrelse er rimelig eller ej. De vil hellere fokusere på, hvordan man undgår lignende situationer, hvor unge kører bil i påvirket tilstand, fortæller Mogens Kjærgaard Møller, direktør i Rådet for Sikker Trafik.

»Selve straffen kan vi jo ikke bruge til så meget. Vi som råd så meget hellere, at man fuldstændig undgik at komme i en situation, hvor det er nødvendigt at straffe,« siger han.

Direktøren understreger, at han ikke er blind for nødvendigheden af at straffe, når der er tale om en trafikal opførsel som den, der er tale om i sagen med den 23-årige bilist.

Når det så er sagt, så ligger rådets fokus udelukkende på, hvordan man får overbevist især de unge om, at man ikke skal køre, når man har drukket alkohol.

»I dag er det fuldstændig socialt uacceptabelt at køre bil i påvirket tilstand. Det ved vi fra et hav af undersøgelser. Og den holdning kan man bruge til at lægge gruppepres på den i selskabet, der synes, at det kan være sjovt at køre hjem med alkohol i blodet. Selv hvis man er den eneste, der siger det højt, kan man være sikker på, at mange andre i selskabet tænker det samme,« siger Mogens Kjærgaard Møller.

Han henstiller til, at man kontakter politiet, hvis en person på trods af pres fra festens selskab insisterer på at køre fuld hjem fra en fest. Derudover foreslår han, at man sørger for på forhånd at have lavet en aftale om, hvordan man kommer hjem, hvis man har tænkt sig at drikke alkohol til en fest.