Trafikkaos truer morgentrafikken efter skybrud

Helsingørmotorvejen når ikke at blive åbnet til morgentrafikken mandag efter det voldsomme skybrud i København natten til søndag.

Trafikkøer i København her til morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trafiksituationen i hovedstaden er søndag aften fortsat meget påvirket af skybruddet, der natten til søndag sendte mere end 100 mm regn ned over København i løbet af blot tre timer. Og problemerne for bilister, der skal ind til København fra Nordsjælland, fortsætter efter al sandsynlighed mandag morgen.

Selvom Københavns Brandvæsen og Beredskabsstyrelsen har kæmpet mod vandmasserne hele dagen, er det nemlig endnu ikke lykkedes at pumpe vandet væk fra alle de oversvømmede steder.

Pumpearbejdet fortsætter, men problemerne bliver tilsyneladende ikke være løst, inden morgentrafikken mandag.

Se her, hvordan veje og offentlig trafik er påvirket:

Helsingørmotorvejen:

Helsingørmotorvejen når ikke at blive klar til morgentrafikken mandag. Motorvejen er spærret i begge retninger.

I retning fra København mod Jægersborg er der spærret fra Hans Knudsens Plads til frakørsel 1, Bernstorffsvej.

I modsatte retning er der spærret mellem frakørsel 2, Tuborgvej, til Hans Knudsens Plads. Trafikken bliver ledt af ved frakørsel 2.

Afspærringen bliver ikke ophævet til morgentrafikken.

Det skyldes bl.a., at vejen skal besigtiges for sætningsskader, forklarer vagtchefen ved Københavns Politi, Henrik Brix:

»Noget af det, der ligger under asfalten, er skyllet væk. Der er sket en form for underminering af kørebanen. Man kan måske køre i personbiler der, men noget, der er tungere, vil formentlig få asfalten til at krakelere og forårsage et jordskred,« uddyber han.

Øvrige veje:

Ørestads Boulevard, Kalvebod Brygge og Lersø Park Allé er alle blevet genåbnet for trafik i løbet af søndag aften og natten til mandag.

Der arbejdes fortsat på at få pumpet vand væk fra Tivoli, hvorfor de omkringliggende gader stadig er spærret, fordi pumpeslangerne ligger henover vejen.

»De sidste meldinger lød på, at man håber at være færdig med at pumpe et par timer efter midnat. Hvis tidshorisonten holder, vil der være farbart inden mandag morgen. Men hvis der kommer mere vand fra oven, kan det jo hurtigt ændre billedet,« siger vagtchefen ved Københavns Politi.

Ved krydset Gothersgade-Nørre Voldgade er der spærret i det ene spor på Gothersgade i retning mod søerne. En gasledning er blevet blotlagt, fordi vandmasserne har skyllet noget af materialet under asfalten væk. Det kan tidligst udbedres mandag.

»Man er bange for, at tunge køretøjer kan få gasledningen til at knække, og så har vi pludselig en helt anden situation. Men ellers er der ingen fare for noget, hvis folk bare respekterer afstanden,« siger Henrik Brix.

Tog:

Banedanmark håber at få pumpet det sidste vand væk efter søndagens skybrud, så den kollektive trafik i hovedstadsområdet kan køre efter planen mandag morgen.

»Vi arbejder på højtryk med at få gjort Østerport og Svanemøllen Station klar til mest mulig trafik mandag morgen efter nattens skybrud,« sagde Søren Boysen, Banedanmarks tekniske direktør, i en pressemeddelelse, tidligere på aftenen, søndag.

»Vi har pumpet vandet væk fra Østerport Station og knokler fortsat på Svanemøllen Station, der er hårdest ramt. Så snart vandet er væk, kan vi undersøge, om der er fejl på vores signaler, sporskifter og kørestrømsanlæg. Det er vi gået i gang med på Østerport Station og arbejder os op mod Svanemøllen Station i takt med, at sporet bliver frit for vand,« tilføjer han.

Den seneste melding fra Banedanmark (udsendt 20.25, red.) er, at togene på fjernbanen fra mandag morgen kører normalt mellem Københavns Hovedbanegård og Hellerup Station. Kystbanen vil således køre efter normal køreplan mandag morgen. Dog melder DSB Øresund, at der grundet logistikken efter skybruddet kan være kortere tog.

På S-togsnettet forventes der tæt på normal køreplan fra mandag morgen, dog med risiko for enkelte aflysninger. I en melding, der gælder fra klokken 22 til 4.20, forlyder det fra DSB, at alle S-tog forventes at køre efter den normale køreplan fra mandag morgen.

Banedanmark er dog ikke helt færdig med at tømme tunnelen ved Svanemøllen Station mod Farum for vand. Der kan derfor fra morgenopstart være færre tog og længere rejsetid på Farumbanen.

DSBs værksted ved Svanemøllen Station har også været ramt af skybruddet, hvilket har besværliggjort arbejdet med at efterse og klargøre togene. Derfor kan der være kortere tog med færre siddepladser end normalt mandag morgen.

Metro:

Metrostationen ved Sundby står stadig under vand. Derfor skal alle passagerer, der skal til og fra Vestamager skifte til bus på Christianshavn.

Bus:

Ifølge Rejseplanen.dk vil bybusserne også stadig være påvirket af skybruddet mandag morgen med omlægning af flere buslinjer.

Søndag aften er følgende buslinjer påvirket:1A, 2A, 5A, 11A, 14, 40, 66, 150S, 184, 185, 250S, 350S.

På Rejseplanen kan du tjekke 'trafikken lige nu' og se, hvordan busserne ledes udenom de oversvømmede områder.