Trafikforsker: Advarselsskilte før fotovogne forværrer trafiksikkerheden

Et politisk flertal vil placere advarselsskilte før politiets fotovogne. Bilister vil hæve farten alle andre steder, forudser trafikforsker.

Et politisk flertal på Christiansborg vil indføre advarselsskilte før politiets fotovogne på de danske veje. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er klar til at tvinge forslaget igennem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»ADVARSEL: Fotovogn længere fremme!«

Står det til et politisk flertal i Folketinget, skal skilte på de danske veje fremover advare bilister om, at politiet blitzer fartsyndere længere fremme. Det skriver dr.dk.

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er partierne, der står bag forslaget, som flere gange har været luftet i Folketinget. Forhåbningen er, at advarselsskiltene før ATK-vognene (Automatisk Trafikkontrol, red.) vil få bilisterne til at lette foden fra speederen og dermed øge trafiksikkerheden.

Det vil ganske givet gå i opfyldelse, siger trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet. Men skiltene vil ifølge ham være en sikkerhedsmæssig bjørnetjeneste.

»Formålet med fotovognene er at få os til at overholde hastighedsgrænserne, fordi fart er så afgørende, når det gælder trafikulykker. Og det er nødvendigt med politimæssig kontrol. Men hvis forslaget betyder, at der skal advares før alle fotovogne, så er det en rigtig dårlig idé. For hvis politiet fortæller, hvor de står, så ved bilisterne også, hvor de ikke står, og så vil de hæve hastigheden dér,« siger Harry Lahrmann.

En balancegang

Det er efterhånden praksis i flere af landets politikredse, at man på de sociale medier, for eksempel via Twitter, fortæller, at man gennemfører eller netop er færdig med en færdselskontrol i et givent område. Det er ifølge Harry Lahrmann den rigtige fremgangsmåde.

»Der skal være en balance mellem åben og lukket kontrol. Folk skal forstå, at fotovognene er derude, så derfor skal de jævnligt mindes om det. Bilisterne skal vide, at der er fotovogne i området, men ikke hver gang og ikke på adresse og koordinat, hvor de er,« siger trafikforskeren.

Regeringen ønsker ikke at kommentere forslaget. Men ifølge dr.dk vil Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tvinge det igennem, hvis ikke flytbare advarselsskilte bliver sat op foran politiets 100 fotovogne inden sommerferien.