Trafikaktivist vil gøre den danske trafik højreorienteret

Danskere skal lære at holde til højre på motorvejen, hvis det står til stifteren af Facebookgruppen »Hold til Højre«. I denne uge får han medvind, når Politiet og Vejdirektoratet retter et landsdækkende fokus på at holde til højre i trafikken.

Danske bilister skal lære at holde til højre. Rasmus Wagner (tv.) har stiftet Facebook-gruppen »Hold til højre«, der spreder budskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: »Hold til højre«/Claus Fisker

En dag i 2012 fik Rasmus Wagner nok. Nok af de bilister, der indtog midtersporet med 90 km. i timen, når han dagligt kørte ad motorvejen fra hjemmet i Lyngby til studiet på Roskilde Universitet.

Midt i en forelæsning fløj Rasmus Walter derfor til tasterne og lavede Facebook-gruppen »Hold til Højre«. Gruppen har i skrivende stund 20.106 likes. Så Rasmus Wagner er ikke alene om at nære en særlig modvilje mod de danske bilister, der ikke holder til højre.

Og noget tyder på, at budskabet trænger igennem, for i denne uge skærper Politiet og Vejdirektoratet fokus på højrekontrol.

»Både i forhold til trafiksikkerheden og vejenes kapacitet, er det vigtigt, at vi får folk til at holde til højre,« siger Marianne Foldberg Steffensen, leder for trafiksikkerhedsafdelingen i Vejdirektoratet.

At fremkommeligheden på landets motorveje nyder godt af bilister, der husker at holde til højre, er Erik Terp Jensen, Centerchef i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, enig i.

»Derfor er det nødvendigt, at alle bilister er opmærksomme på overholdelse af denne grundlæggende bestemmelse i færdselsloven. Det sætter vi særlig fokus på med kampagnen i uge 22,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Danskerne hader venstreorienterede bilister

Det ser ud til, at befolkningen deler Rasmus Wagners frustration over danske bilisters mangel på højreorientering. En Gallup-undersøgelse fra starten af maj i år viser nemlig, at bilister, der ikke holder til højre, lander på en andenplads over det, danskerne hader mest ved andre trafikanter. Førstepladsen går til bilister, som ikke holder afstand.

Hos Vejdirektoratet har man bemærket danskernes frustration – både i Facebookgruppen og i Gallup-undersøgelsen, fortæller Marianne Foldberg Steffensen.

»Når der kommer en gruppe på Facebook om at holde til højre, er det noget, vi lægger mærke til,« siger hun.

Mærkbar effekt

Det er ikke første gang Politiet og Vejdirektoratet forener kræfterne og minder bilisterne på de danske motorveje om at holde til højre. Kampagnen kørte også i 2015, hvor man så en mærkbar effekt, fortæller Marianne Foldberg Steffensen.

Derfor kommer kampagnen også igen til næste år, siger hun.

»Der er ingen grund til at tro, at folk ikke gerne vil holde til højre. De har bare brug for en påmindelse,« siger Marianne Foldberg Steffensen.

Kamp for lovændring

Også trafikaktivisten Rasmus Wagner fortsætter kampen. Lige nu lyder prisen for ikke at holde til højre på 1.000 kroner. Men det er slet ikke nok, hvis man spørger Rasmus Wagner.

»Politikerne skal ændre loven, så man får et klip i kørekortet, hvis man ikke holder til højre,« siger han.

Derfor påbegynder Rasmus Wagner og resten af holdet bag »Hold til Højre« i næste måned en underskriftsindsamling for at få ændret loven.